Kolbászt is töltöttek

2023.11.26. 15:30

Közösen falatozhattak a hagyományőrző disznótor finomságaiból Kőtelken – galériával

Már kora reggel visított a malac a művelődési ház előtt. Ám hiábavaló volt a tiltakozása, leszúrta a böllér a Kőteleki Roma Nemzetiségi Önkormányzat disznótoros rendezvényén. A sertést a hagyományoknak megfelelően feldolgozták, a kóstolóra pedig mindenki hivatalos volt.

Kovács Berta

Íme, a kolbász – mutatja Mága Lászlóné, Mága Imréné és Suki Gézáné, Lovász Tibor polgármesterrel

Fotó: Mészáros János

Kora reggel lehelte ki a lelkét a roma önkormányzat által megvásárolt malac, mely legalább százötven kilót nyomott. Az állat perzselését is a régi hagyományokhoz híven végezték: szalmában. Készülhetett a hagymás vér reggelire, mely ugyan kicsit kései időpontra tolódott, de legalább addigra kisült a tepertő is, így volt miből falatozni. A tepertőt megkóstoltuk mi is, finomra sikerült.

Sült a pecsenye is zeneszó mellett, majd töltötték a kolbászt, a hurkát. Később készült toros káposzta is. A kóstolgatás mellé forralt bor is dukált.

– A hurkát és a kolbászt kivisszük házakhoz megsütni, ha elkészül, összegyűjtjük, és visszahozzuk ide – árulta el Suki Gézáné, a Kőtelki Roma Nemzetiségi Önkormányzat elnöke. – Így egyszerre kínálhatjuk fel, nem kell senkinek várakozni, míg mindegyik kisül. A torra mindenkit szívesen látunk, akár cigány, akár magyar, idős vagy fiatal. Ezzel is ösztönözzük az embereket, hogy összejöjjenek egy közös programra, karácsony előtt ezzel szoktunk kedveskedni a falu népének. Van pár olyan tagunk, aki daganatos beteg, nekik szoktunk kóstolót csomagolni.

– Az eszközöket, az üstöt, az üstházat, a padokat biztosítjuk a programhoz – mondta a torra kilátogató Lovász Tibor polgármester. A településvezető egyébként reggel szúrópálinkával is hozzájárult a disznótoros hangulathoz.

Abonyból a Jólét Egyesület képviseletében Raffael Jánosné Aranka is jelen volt az eseményen. Mint megjegyezte, öröm látni, hogy szépen együtt tudnak működni a településen „romák és magyarok”, amit egy korábbi települési rendezvényen is tapasztalt már.

A résztvevők igazán lelkesen munkálkodtak. A torhoz az időjárás is kegyesnek mutatkozott: hideg reggelre ébredtünk, de az eső elkerülte a környéket. Délelőtt napsütésben szorgoskodhattak a nemes cél érdekében jobblétre szenderült malac elkészítésén.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában