Szoljon podcast

2023.12.09. 15:25

A házi disznóvágás hagyománya kelt életre Hunyadfalván – galériával

Disznótorra várták Hunyadfalva lakóit szombaton reggel az Árpád úti régi iskolaudvaron. A program során bárki megkóstolhatta a hamisítatlan falusi fogásokat, sőt, akár be is segíthetett a különféle „disznóságok” elkészítésébe.

Hartai Gergely

A jelenlévők már korán munkához láttak, hogy feldolgozzák a sertést

Fotó: Kiss János

– A mai napunk arról szól, hogy bár faluban élünk, mégis sokan nem engedhetik meg maguknak, hogy disznót vágjanak. Így hát arra gondoltunk, kedveskedünk a helyieknek egy igazi falusi vágással – beszélt hírportálunknak szombati programjuk hátteréről a kisközség polgármestere. Vékonyné Házi Eszter elmondta: már korán munkához láttak, hogy feldolgozzák a sertést. Egyebek mellett hurkát és kolbászt töltenek, tepertőt sütnek, az egykori iskolaudvar üstjében pedig töltött káposztát főznek.

– Ezeket egyébként meg is kóstolhatják az érdeklődők, sőt, segíthetnek is, ha akarnak – mosolyodott el a településvezető, aki hozzátette: eddig még nem adott otthont ilyen jellegű rendezvénynek a falu. A közösségi esemény nem ér véget délelőtt, délután újabb programra várják a helybélieket.

– Öt órakor Puding és Palacsinta lép fel a kultúrházban, ahol a lakosok táncolnak, verset mondanak, énekelnek, várják a Mikulást és persze a Mikuláscsomagot. Ezután természetesen töltött káposztát, hurkát, kolbászt és tepertőt szolgálunk fel vacsorára – vázolta a közelgő programot.

Ottjártunkkor arról is szó esett, hogy a hamisítatlan helyi disznótoros megrendezését már három éve tervezi a község. A koronavírus-járvány azonban ellehetetlenítette az összejövetelt.

– Most viszont megcsináltuk, és nem gondoltam volna, hogy ennyi embert érdekel ez az egész. A gyerekektől az idősebbekig nagyon sokan itt vannak velünk. Azt tapasztalom, hogy a fiatalok is fogékonyak a falusi ízekre. Ha például falunap van, akkor jobban örülnek egy sertéspörköltnek vagy egy babgulyásnak, mint bármilyen gyorsételnek – részletezte a polgármester.

A régi iskolaudvaron beszélgetve az is kiderült, hogy Hunyadfalván korábban sokan foglalkoztak állattartással, volt itt gulya és konda egyaránt. Jelenleg az önkormányzat tart szarvasmarhát, sertést két-három lakos, birkát pedig nagyjából ugyanennyi nevel.

– Nincs is jobb annál, mint amikor „azon melegében” ehetjük a hagyományos fogásokat. Pillanatnyilag a saját településünknek szól a programunk. Ám később, ha úgy látjuk, hogy van érdeklődés, akkor akár Szolnokon is meghirdetnénk a falusi disznóvágásunkat. Ez viszont a jövő zenéje… – zárta gondolatait Vékonyné Házi Eszter.

A podcast megtalálható a Szoljon.hu Youtube- és Spotify-csatornáján is.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában