Galériával

2023.12.24. 13:45

Kiutat mutattak a gazdáknak nehéz helyzetükből Karcagon

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara vármegyei szervezete Kiutak címmel csütörtökön tájékoztató agrárfórumot tartott a karcagi városházán a térség gazdáinak.

Daróczi Erzsébet

Sok gazda részt vett az eseményen

Fotó: Daróczi Erzsébet

Szepesi Tibor karcagi polgármester köszöntőjében szólt azokról a kihívásokról, amelyek az agráriumot is érintik - energiaválság, háború, aszály, munkaerő gondok -, és melyekre kiutat kell keresnie és találnia a kunsági gazdálkodóknak is. A fórum jó alkalom a közös együttgondolkodásra, a lehetőségek feltárására, az ahhoz való alkalmazkodásra - mondta a városvezető.

F . Kovács Sándor országgyűlési képviselő szerint is fontosak ezek a fórumok, hiszen mindenki érzi, hogy változnak a lehetőségek, s mindig van olyan történelmi pillanat - klímaváltozás, gabonaválság, aszály -, amire tisztességesen fel kell készülniük a gazdáknak, hogy tudjanak a pályázati forrásokkal  élni.

Hubai Imre Csaba, a kamara vármegyei elnöke elmondta, Jászberényben és Szolnokon már volt hasonló fórum, ahol szakemberektől kaptak információkat a gazdák, hiszen például az ukrán gabona ügye napi szinten foglalkoztatja a termelőket, de az öntözésfejlesztésre, a fenntarthatóságra is figyelni kell az agráriumban. A fiatal gazdák magas szintű szakmai képzése is fontos, hiszen a modern gépeket tudni kell használni. Kiemelten kell kezelni a gazdaság-átadást a fiatalok számára, ehhez a mezőgazdasági szakképzés vármegyénk több iskolájában adott - hangsúlyozta az elnök.

A köszöntők után dr. Berkó Attila főispán a vármegye munka-erőgazdálkodási lehetőségeiről, Harsányi Gábor, a KÖTIVIZIG műszaki igazgatója a Nagykunság öntözés-fejlesztési lehetőségeiről szólt. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában