Gyula

2023.12.07. 08:00

Magyar gyártású alkatrészeket építenek be a szolnoki Airbus helikopterekbe

A gyulai gyárakban alkatrész-előállítás és felületkezelés is zajlik.

Mészáros Géza

Gyulán kapnak felületkezelést a „szolnoki” Airbus helikopterek helyben gyártott alkatrészei

Forrás: Magyar Honvédség

Mint ismeretes, a Honvédelmi Haderőfejlesztési Program keretében a Magyar Honvédség tizenhat Airbus H225-ös, illetve húsz darab H145M modellt vásárolt a francia vállalattól. A cég az utóbbi vállalását már teljesítette, az előbbi helikopterekből pedig ezidáig négy érkezett meg a szolnoki bázisukra, az MH 86. Kiss József Helikopterdandárhoz, ahol hadrendbe álltak.

November 29-től a Satys PSP Hungary Zrt. gyulai gyárában végzik az Airbus Helicopters Hungary Kft. szomszédos üzemében gyártott helikopter-alkatrészek felületkezelését, így a jövőben már száz százalékban Magyarországon gyártott alkatrészeket építenek be a Szolnokon állomásozó forgószárnyasokba – jelentette be Kiss Attila, a Satys PSP Hungary Zrt. vezérigazgatója Gyulán.

Mint arról a Magyar Honvédség hírportálunknak is beszámolt, az Airbus gyulai gyára gyors ütemben fejlődik. A 2021-es megnyitása óta mára már három műszakos munkarendben folyik a gyártás, biztonsági szempontból egyre jelentősebb alkatrészek elkészítését bízzák a magyar üzemre.

A folyamatos fejlesztéseknek köszönhetően már több mint százötven dolgozója van, ennek is köszönhető, hogy elkezdődött a rotorlapátok és a rotorlapát ellensúlyok gyártása is. A korábbi alkatrészekkel ellentétben ezeket magasminőségű felületkezeléssel kell tartósítani, ezért hozták létre a Satys gyulai üzemét – közölte a Magyar Honvédség.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában