Szoljon Insta

2023.11.06. 15:59

Újabb két Airbus H225M típusú katonai helikopter érkezett Szolnokra – galériával

A kéthajtóműves forgószárnyas a két pilótán kívül négy tonna teher vagy huszonnyolc felszerelt katona szállítására képes.

Mészáros Géza

Airbus H225M típusú helikopter

Fotó: Mészáros János

Megérkezett a Magyar Honvédség második pár Airbus H225M típusú helikoptere Szolnokra hétfőn. A 72-es és 73-as oldalszámú közepes, csapatszállító (Troop Transport Helicopter) konfigurációjú, francia és magyar pilóták által vezetett forgószárnyasokat dr. Bali Tamás ezredes, a szolnoki Kiss József 86. Helikopterdandár parancsnoka és Réz Levente ezredes, a dandár törzsfőnöke fogadta a helyőrség repülőterén.

A magyar kormány még 2018 decemberében tizenhat H225M típusú, közepes taktikai katonai szállító helikoptert rendelt a Magyar Honvédség forgószárnyas alakulatának a részére, Szolnokra. Az első két Airbus H225M típusú helikopter július közepén landolt a szolnoki bázison.

Mint arról dr. Bali Tamás ezredes, a dandár parancsnoka érdeklődésünkre beszámolt, a H225M nagy hatótávolságú taktikai katonai szállító helikopter. A kéthajtóműves forgószárnyas a két pilótán kívül négy tonna teher vagy huszonnyolc felszerelt katona szállítására képes. A helikoptert csapatszállító, sebesültszállító, és katonai kutató-mentő feladatokra egyaránt használhatják, de alkalmazzák hajók felderítésére és megsemmisítésére is. A további tizenkét H225M helikopter közül további kettő ez év december végéig érkezik Szolnokra, a többi tíz 2025 végéig landolhat a helikopterdandárnál. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában