Szoljon Insta

2024.04.01. 19:53

Nem úszták meg! Több vödörnyi vizet zúdítottak a lányok nyakába Jászapátin – videóval, galériával

Idén is megelevenedtek a régi húsvéti szokások Jászapátin. A hagyományos locsolkodás vidám hangulatban, tánccal, nótázással telt.

Illés Anita

Húsvéthétfőn a néptáncos legények vödröt ragadtak, és a Pipás Zenekar kíséretében lovaskocsikkal útnak indultak, hogy megöntözzék a táncos lányokat és asszonyokat. Ebben az évben első alkalommal két helyszínen, a Korona utcában és a Vágó Pál utcában is szélesre tárták a lányos házak kapuját, így bárki részt vehetett a hagyományos locsolkodáson.

A kellemes tavaszi napsütésben ottjártunkkor sokan összegyűltek a Korona utcában, ahol a Faragó család házánál a népviseletbe öltözött lányok örömmel várták a locsolkodókat. A lovas kocsin érkező legények versekkel, rigmusokkal kértek engedélyt az öntözéshez. 

Húsvét,locsolkodás,jászapáti
Idén sem maradt el a vödrös locsolkodás Jászapátin
Fotó: Pesti József

– Szép ajtón bekopognék. Ha nem bánják, locsolkodnék. Öntök asszonyt lányával, várok tojást párjával. Ha pedig sajnáljátok, mindjárt porrá áztok. Mert kölni helyett, vizet öntök rátok! Szabad-e locsolni? – hangozott el az első locsolóvers. Persze, akadt olyan lány, aki ellenkezett, de végül senki nem menekülhetett, a fiúk több vödörnyi vízzel öntözték meg a lányokat, hogy el ne hervadjanak és egész évben egészségesek, szépek legyenek. A locsolkodásért cserébe festett vagy csoki tojás járt, a vendégsereget finom falatokkal és italokkal kínálták meg. A hagyományőrző, közösségerősítő program ezúttal is vidám hangulatban, tánccal és nótázással telt.

 

Mint megtudtuk, az elmúlt tíz évben a Jásztánc Alapítvány szervezésében 50 legény 70 helyszínen több mint 1500 vödör vízzel közel 100 lányt locsolt meg Jászapátin. 

 


 


 


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!