Szoljon Insta

2024.04.08. 11:20

Szívvel-lélekkel alkot a két kevi mester - videóval

Kiállítással és kézműves foglalkozásokkal várták az érdeklődőket a túrkevei Madarász Károly Művelődési Házban a minap. Az intézmény ezzel a programmal csatlakozott a Népi Kézműves Alkotóházak és Műhelygalériák XI. Országos Hétvégéjéhez.

Rimóczi Ágnes

„Kis ujjak, szakértő kezek". Ez volt az idei Népi Kézműves Alkotóházak és Műhelygalériák XI. Országos Hétvégéje rendezvény mottója. Ennek jegyében, a programhoz csatlakozott túrkevei művelődési házban is szorgoskodtak az apró kezek a minap. A népművészeti esemény kézműves foglalkozással kezdődött, gyerekek és felnőttek szakértőkkel együtt próbálhatták ki a gyöngyfűzés-, a hímzés- és kosárfonás alapismereteit. Sorra készültek a szebbnél szebb alkotások.

Nagy Istvánné Esztike néni és Luka Lajos csodás alkotásait ötvözi a túrkevei kiállítás
Fotó: Rimóczi Ágnes

Szívvel-lélekkel alkot a két helyi művész

A foglalkozás után nyílt meg az a különleges kiállítás, mely két helyi alkotó csodás munkáit ötvözte. Luka Lajos kosárfonó mester munkái és Nagy Istvánné kunhímző, a túrkevei Népi Díszítőművészeti Szakkör vezetőjének hímzései töltötték meg a kiállítótermet. „Szívvel-lélekkel" – Kevi Mesterek. Ez volt a tárlat címe, ami kétségtelenül találó volt. Ahogy a tárlatot megnyitó Nagyné Bedő Ildikó pedagógus kiemelte: a két elismert alkotó, mester kivétel nélkül mindig a szívét és lelkét is beleteszi az alkotásba, munkáikról sugárzik a szeretet.
A tárlatmegnyitó közreműködött a Madarász Károly Népdalkör, melynek tagjai egy meglepetés műsorral is kedveskedtek az alkotóknak. A kiállítás május 20-ig látogatható.

Az alkotások
Fotó: Rimóczi Ágnes

Cél a népművészet megőrzése

Az Európai Művészet és Kézművesség Napjaihoz (JEMA) csatlakozva rendezték meg a Népi Kézműves Alkotóházak és Műhelygalériák XI. Országos Hétvégéjét. Ehhez mintegy ötven népi kézműves alkotóház, műhelygaléria, nyitott műhely csatlakozott Magyarország minden tájáról olyan egyedi programokkal, amelyekben a helyi népi kézművesség és a népművészet hagyományai, értékei, a helyi népművészek tárgymegújító törekvései és alkotásai jelennek meg – közölték a szervezők. A rendezvény célja felhívni a figyelmet a népi kézművesség sokszínűségére és a tudásátadás fontosságára, valamint ráirányítani a figyelmet az országszerte működő népi kézműves műhelygalériákra, nyitott műhelyekre és kézműves alkotóházakra, amelyek a népművészet megőrzésének, tovább éltetésének letéteményesei.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában