Karácsonyfa

2023.12.18. 18:00

Mire figyeljünk, ha gyökeres fenyőt választunk?

A karácsony elengedhetetlen dísze a karácsonyfa. De milyen fenyő legyen az alapja? – Milyen kockázata van, ha gyökeres fenyőfát vásárolunk karácsonyra? – merül fel a kérdés.

Rimóczi Ágnes

Forrás: Illusztráció

Fotó: Shutterstock.com

– Karácsony közeledtével sokan környezetkímélő és hasznos megoldásnak tartják, ha vágott helyett gyökeres fenyőt választanak az ünnepekre.  A gyökeres karácsonyfa feldíszítése és lakásban tartása azonban az élő növény szempontjából kockázatos választás – olvasható a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal válaszában.

– Érdemes tudni, hogy a karácsony táján értékesített konténeres fenyők egy része nincs rendesen begyökeresedve, hiszen az értékesítés előtt általában egy-két héttel ültetik őket a konténerbe. A meleg lakásban a növényt stressz éri, a párologtatása fokozódik, nem tud megfelelő vizet felvenni, emiatt a tartalékaiból táplálkozik, s legyöngülhet. Ráadásul a díszítés során a fa tűlevelei is megsérülhetnek. Amikor pedig ünnepek után ki kellene ültetni, a talaj még fagyott, ültetésre alkalmatlan, így a fenyő nem tudja felvenni a nedvkeringéshez szükséges vízmennyiséget – részletezik válaszukban a hatóság szakemberei.

Hangsúlyozzák: a kerteknek tehát ritkán szép dísze a karácsonykor benn tartott, és később kiültetett fenyőfa. A károsodás mértékétől függően hosszabb-rövidebb időbe telik, amíg a növény magára talál. Az így sérült fa rendszerint örökre féloldalassá vagy szabálytalanná válhat.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában