Egymást érték a műtétek

2023.12.02. 15:15

Rengetegen vártak a véradóállomás folyosóján, hogy segíthessenek a szajoli tragédia sérültjein – galériával

Huszonkilenc évvel ezelőtt, december 2-án történt Magyarország egyik legsúlyosabb vasúti tragédiája: Szajolnál kisiklott egy vonat második kocsija, majd a szerelvény az állomás épületébe rohant. A balesetben összesen 31-en haltak meg, 51-en pedig megsérültek. Mészáros János fotóriporter kollégánk elsőként ért a helyszínre. Sorozatunk harmadik részében a tragikus este újabb részleteit idézi fel.

Szoljon.hu

Archív felvétel

Fotó: Mészáros János

– Akkoriban még alig volt mobiltelefon és az internet sem terjedt el. Sokkal lassúbb és nehezebb volt a tájékozódás és az információhoz jutás – mondta Mészáros János, a Szoljon.hu és az Új Néplap fotóriportere. – Az országos lapokhoz a leggyorsabban úgy tudtuk eljuttatni a képanyagot, hogy odaadtuk egy mozdonyvezetőnek és Budapesten kimentek érte az állomásra. 

A szajoli vasúti tragédia híre már futótűzként terjedt a megyében és Szolnokon is. 

A sérülteket főleg a megyei kórházba szállították, ahol már felkészültek a fogadásukra. Sok orvos és ápoló önként ment be segíteni a hír hallatán. Tömegek keresték fel a véradó állomást, hogy segíteni tudjanak a sérülteken és műtétre szorulókon.

Szajolban közben folyamatosan takarították a romokat, s igyekeztek minél hamarabb elszállítani a roncsokat. A kisiklott és épületbe szaladt vagonok mentéséhez speciális darura volt szükség, aminek a megérkezéséhez idő kellett – idézte fel a történteket kollégánk.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában