Süteményvásár

2023.12.17. 15:24

Súlyos balesete miatt nem kezdhette el az orvosi egyetemet a földvári fiú, összefogtak érte

Hosszú rehabilitáció vár Matúz Balázsra, a fiatal fiú még nyáron szenvedett súlyos balesetet. A Mathias Corvinus Collegium egykori diákjáért jótékonysági süteményvásárt szerveztek vasárnap Szolnokon, az Aba-Novák Agóra Kulturális Központ előtti téren.

Pakainé Pusztai Nóra

Balázs is kilátogatott a szolnoki Hild térre szervezett vasárnapi süteményvásárra

Forrás: Szalay Ferenc Facebook-oldala

A Mathias Corvinus Collegium minden évben szervez karácsonyi karitatív akciót. Tartottak már játék- és könyvvásárt, sütöttek mézeskalácsot a mentőknek, de toboroztak véradókat is. Idén az Aba-Novák Agóra Kulturális Központnál jótékonysági süteményvásáron kínálták a finomabbnál finomabb édességeket vasárnap.

– Amikor megszületett a jótékonysági süteményvásár gondolata, akkor telefonált Matúz Judit, egy volt tanítványunk édesanyja, hogy fiát, Balázst nyáron egy súlyos baleset érte, és mellkastól lefelé lebénult. Már ekkor jeleztük a családnak, hogy mi nekik szeretnénk gyűjteni. A rehabilitációhoz járulunk hozzá a befolyt összeggel – mondta Bernáth Orsolya képviselet-vezető.

Lelkileg megterhelő időszak ez a tiszaföldvári Matúz család számára, hosszú út áll még Balázs előtt, aki egyébként nyolc évvel ezelőtt került kapcsolatba a Mathias Corvinus Collegiummal.

– Balázsról azt kell tudni, hogy az első FIT-es évfolyamunk diákja, az ikertestvérével együtt. Tanulmányait a szegedi Radnóti Miklós gimnáziumban folytatta, ott is alapítványi díjban részesült. Az orvosi egyetemre állami ösztöndíjjal jutott be, de a nyári baleset miatt nem tudott belevágni. Balázs nagyon eltökélt, ismerve őt egy erős fiatalemberről van szó. Elhatározta, hogy jövőre megkezdi a tanulmányait, szeretnénk, ha ez az álma megvalósulna – foglalta össze.

Jótékonysági süteményvásáron válogathattak az érdeklődők a finomságok közül az Agóra előtt
Fotó: Mészáros János

A fiatalember életét most a gyógytorna határozza meg. Állami és magánkezeléseket is igénybe vesznek, Szegedre járnak a foglalkozásokra. Jelenleg kerekesszékkel tud csak közlekedni.

– A karja, válla, könyöke mozog, az ujjai nem. Ez utóbbira most néztünk gyurmát, hogy  kezeit tréningezze. Hosszú út áll még előtte – magyarázta Orsolya. 

A közösség a süteményvásárral is megmutatta, milyen összetartóak. A diákok szülei készítették a finomságokat, de vállalkozók is ajánlottak fel különféle ínyencségeket. 

A jótékonysági süteményvásáron összesen 661 ezer forint gyűlt össze, de ezen felül is érkeztek felajánlások. Matúz Balázs családjával a helyszínre érkezett, ahol Szalay Ferenc polgármesterrel is találkozott. A fiatalember sok biztató szót kapott.

A maradék finomságokat az anyaotthonba szállították el az MCC képviselői.

Sokan összefogtak a Balázsért

A Matúz család őstermeléssel foglalkozik Tiszaföldváron. 

– Amikor a külvilág tudomására hoztuk a baleset hírét, elindult valami. Sokan összefogtak a Matúz családért és Balázsért, legyen szó akár a volt iskolájáról, vagy éppen a Tisza Táncegyüttesről – mondta Bernáth Orsolya képviselet-vezető. Hozzátette: érzik, hogy a család is fárad, ők ezzel tudnak segíteni nekik.

A tiszaföldváriak is adománygyűjtő akciót hirdettek, a december 20-án nyíló karácsonyi faluban várják a Balázsnak szánt felajánlásokat.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában