A Zagyva már apad

2023.12.23. 13:00

Szenteste napján tetőzhet a Tisza Szolnoknál

A Zagyván már apadás figyelhető meg, de a Hortobágy-Berettyón még elsőfokú a készültség.

Rimóczi Ágnes

A belvárosi Tiszaparti sétány

Fotó: Mészáros János

Szerda reggeltől árvízvédelmi készültség lépett életbe a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság kezelésében lévő Tisza-szakaszokon, összesen már 411 kilométer hosszú védvonalon működik figyelő­szolgálat a Tisza és a Hortobágy-Berettyó mentén. 

– A Tisza felső szakaszán az elmúlt napok csapadékos időjárása miatt újabb árhullám alakult ki. A folyó Tisza­keszi és Tiszadorogma között tetőzik, alatta a teljes magyarországi szakaszon áradás tapasztalható – adott tájékoztatást szerdán az igazgatóság. A szerda reggeli adatok szerint Szolnoknál 652 centiméter volt a Tisza vízállása. 

– Így szerda reggel hat órától újabb tiszai védvonalszakaszokon lépett életbe elsőfokú árvízvédelmi készültség, jelenleg a jobb parton Kiskörétől Lakitelekig, a bal parton pedig Kiskörétől Csongrádig terjed, továbbá a visszaduzzasztással érintett Zagyva és Hármas-Körös menti szakaszokon üzemel a figyelőszolgálat. A Tisza 680 centiméterrel Kisköre alsónál várhatóan december 22–23-án, Szolnokon 23–24-én tetőzik – számol­tak be a Kötivízig illetékesei.

Apad a Zagyva

A Zagyván már ütemes apadás figyelhető meg. A szerda reggeli vízállások lehetővé tették, hogy az igazgatóság megszüntesse a készültséget a folyó Újszász–Szászberek és Jászberény közötti védvonalszakaszán. 
– A Hortobágy-Berettyón azonban változatlanul elsőfokú árvízvédelmi készültség van érvényben a folyó jobb partján, 52 kilométer hosszon. A Körösökön is árhullám vonul le – tették hozzá a vízügyi szakemberek. 


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában