Galériával

2024.01.31. 06:55

„Imádkozunk, hogy egyiket se kelljen használni” – iskolákba is jut az eszközökből Törökszentmiklóson

Életmentő készülékeket vásárolt az általa működtetett intézményekbe a Törökszentmiklósi Református Egyházközség. A defibrillátorokat kedden adták át az intézmények képviselőinek az egyházközségi hivatalban megtartott rendhagyó képzést követően.

Kovács Berta

A résztvevők megtanulhatták a defibrillátorok használatát

Fotó: Nagy Balázs

A defibrillátor elektromos impulzus segítségével hivatott visszaállítani a szív normál ritmusát, így nagy segítséget jelent az újraélesztés során. 

– Mindannyian jól tudjuk, hogy a kardiovaszkuláris megbetegedések mindennapjainkban is jelen vannak, így senki sem lehet biztos, még a Biblia tanítása szerint sem a holnapi napjában – hangsúlyozta Szabó József lelkész az eseményen.

Az újraélesztést segítő eszköz fontosságának illusztrálására felidézte saját személyes történetét is. Elmondta, hogy hajdanán, mikor egyszer túlhajszoltság miatti szívrohammal bekerült a szolnoki Tüdőkórház kardiológiai osztályára, ott még egy defibrillátor sem volt, és amikor egyik betegtársa rosszul lett, a főorvosnak ki kellett hívnia egy mentőautót, mert abban legalább akad ilyen készülék...

– Hála Istennek, ez a világ már elmúlt, Jász-Nagykun-Szolnok vármegyében a kardiovaszkuláris megbetegedések ellátása nagyon sokat fejlődött. Az ellátás bekerült a Hetényi Géza Kórházba, ahol egy komoly szívcentrum jöhetett létre. Több mint húsz évvel ezelőtt létrehoztuk a Szívügyünk Szolnok Alapítvány, melynek az elnöke vagyok. Elkezdtük a defibrillátorok adományozását, még a törökszentmiklósi rendelőintézetbe is vittünk egyet ajándékba. Mára ott tartunk, hogy a miklósi intézményeinket is el tudjuk látni ilyen eszközökkel – emelte ki a lelkész.

Hozzátette:  természetesen imádkoznak ezért, hogy ezeket az eszközöket ne kelljen működtetni, mindenki egészséges maradjon.

Az egyházközség, amellett, hogy végzi hitéleti tevékenységét, öt intézményt is működtet szociális és oktatási területen. Mint Szabó József tudatta, úgy gondolták, a bőlcsődéjükbe még nem szükséges defibrillátort elhelyezni, de a két szociális intézményükbe és az iskolákba viszont igen.

Arra is gondot fordítottak, hogy a legyen, aki hatékonyan tudja működtetni a felnőttek és gyerekek újraélesztésére egyaránt alkalmas defibrillátorokat. Az eseményen az intézmények képviselői, munkatársai és a néhány jelen lévő diák elsajátíthatta azok használatát.

Balogh Norbert szolnoki mentőtiszt egy közérthető, prezentációval támogatott előadáson vezette fel újraélesztés elméleti tudnivalóit, majd két kollégája segítségével a defibrillátor gyakorlati használatát is bemutatta. A jelenlévők három bábu segítségével be is gyakorolhatták a tanultakat. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában