Készültség

2024.01.10. 11:30

Folytatódik az áradás a Tiszán, Szolnoknál hétvégén tetőzhet az újabb árhullám

Elsőfokú a készültség a Tisza középső szakaszán. Az előrejelzések szerint Szolnoknál január 14-15-én tetőzik a szőke folyó.

Rimóczi Ágnes

Forrás: Illusztráció

Fotó: Nagy Balázs

A Tisza árhulláma jelenleg Dombrád térségében tetőzik, felette apad. A Bodrog és a Sajó-Hernád vízgyűjtőjén lehullott további 11-13 milliméter csapadék viszont befolyásolhatja az árhullám levonulását. A Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság területén kedden reggel Kisköre-alsónál 657 centiméter, áradó, Szolnoknál 668 centiméter, áradó volt a Tisza vízállása.

– A vásárosnaményi tetőzés értékéből készített előrejelzések szerint a jelenlegi árhullám várhatóan január 12-13-án tetőzik Kisköre-alsónál 685 plusz-mínusz 20 centiméteres, Szolnokon pedig január 14-15-én 695 plusz-mínusz 20 centiméteres vízállással – tájékoztattak az igazgatóság illetékesei.

A Tisza mentén elsőfokú árvízvédelmi készültség van érvényben a jobb parton Kisköre és Csongrád, illetve a bal parton Kisköre és a Tiszaug között, továbbá a visszaduzzasztással érintett Zagyva és Hármas-Körös menti szakaszokon.

A Kötivízig működési területén a belvízvédelmi szakaszokon is készültség van érvényben. Az igazgatóság jelenleg másodfokú készültséget tart fenn a kisújszállási szakaszokon, míg elsőfokú készültség mellett védekeznek a kiskörei, a tiszakécskei, a kunhegyesi, a mezőtúri, a törökszentmiklósi, a cibakházi, a jászberényi, a jászkiséri, a karcagi és a ceglédi szakaszokon.

A belvízzel borított területek nagysága 5596 hektárra csökkent, ebből 4296 hektár Jász-Nagykun-Szolnok vármegyében, a többi Hevesben található.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában