Visszatért iskolájába

2024.01.06. 06:55

Korábban ő maga is nyert, ma pedig már tanítványaiért izgul a kisújszállási oktató

Tizenegy éve, pincérként nyerte meg az I. Illéssy Gasztro Kupát Szatmári Anita, aki oktatóként tért vissza egykori iskolájába, a kisújszállási Illéssy Sándor Baptista Középiskolába. A decemberi, tizenegyedik versenyen pedig már tanítványai nyerték az érmeket!

Daróczi Erzsébet

Az illéssys versenyzők egy csoportja Szatmári Anita oktatóval (jobbra), aki az iskola kiváló diákjából az intézmény sikeres oktatója lett

Fotó: Daróczi Erzsébet

 – Annak idején, 2012-ben nagyon jó élmény volt versenyezni, első lettem. Most azonban, oktatóként már a gyerekekért izgultam, miután versenyzőként átéltem ennek minden félelmét, stresszét, örömét, tudtam nekik segíteni. Nagyon szerettem minden pillanatát a felkészítésnek. A  szakmában maradásban a sikerem is segített, suli után a vendéglátásban dolgoztam, aztán gyógypedagógiai aszszisztens lettem, de hiányzott a szakma, így amikor nyáron megkerestek, örömmel jöttem egykori iskolámba oktatni.

Olyan érzés volt, mintha el sem mentem volna, ott folytattam, ahol 2014-ben végzősként abbahagytam. Engem is magával ragadott a versenyre készülés, ahogy diákjaimat is, akik tényleg odatették magukat, hétvégén is bejöttek készülni.

– Oktatóként egyetértettem a zsűri döntésével, és örülök az arany-, ezüst- és bronzérmeknek. Rajtam kívül Tóth László, Hajdu-Ráfis Tamás és Horváth Ferenc oktatótársaim segítették a diákokat. A mi versenyünk véget ért, de már elkezdtük a felkészülést a szolnoki Pelikán Kupára – mondta a tanárnő.

És hogy miként élték meg a versenyt a diákok? Erről valljanak ők maguk! 

A Kondrács Péter és Pozderka Zoltán páros pincértanuló kategóriában ezüstérmet szerzett.

– A versenyben nagy tapasztalatot szereztem a pincérségről, tetszettek a szép terítések, a többi versenyzőtől is lehetett tanulni. A legnehezebb az volt, amikor bejött a zsűri, és előttük kellett beszélni. Kicsit izgultam, de szerintem jól sikerült – vélte Péter, aki az ételekért, Zoltán az italokért felelt. – A verseny nagy tapasztalatot adott az italokkal kapcsolatban, elkezdett érdekelni a téma, szeretnék ezzel komolyabban foglalkozni. Mi aratóbálos asztalt terítettünk. Kiskoromban édesapámék elvittek kézi aratási bemutatóra, ott láttam, mennyire fontosak a hagyományok, amit az asztalunkon is kunhímzéses terítővel igyekeztünk megvalósítani – árulta el Zoltán.

Vas János Dominik szakácsként versenyzett, ételét bronzéremmel díjazták. Mint elárulta, nagyon szereti a hasát, kedvence a csilis bab, itt azonban töltött húst készített, amit előtte kétszer főzött le. A versenyen nem izgult, csak a főzésre koncentrált, nem is figyelte az időt. Otthon édesanyjának segít a konyhában, önállóan is alkot, szeretik szülei a főztjét. A legelső önálló főzése otthon tükörtojás és rántotta volt, ma már mindent meg tud csinálni, bár a süteményeket meghagyja édesanyjának.

Papp László Péter pincérkategóriában indult, a párja Horváth Virág volt. 

Mi a magyar Nobel-díjasoknak, Karikó Katalinnak és Krausz Ferencnek készítettünk ünnepi terítéket, közben a két tudós életét is megismertük. A legnehezebb számomra a magyar borvidékek megtanulása volt, de Virág már többször indult ezen a versenyen, így az ő rutinja sokat segített nekem is

– mondta a fiatalember. 

Madarász Emese szakács kategóriában indult. Debreceni kolbásszal töltött szűzpecsenyét készített brokkolimártással, réparopogóssal és zöldséges-sajtos tócsnival, ami ezüsérmet hozott számára.

– Maga a stresszhelyzet volt nehéz, a többi versenyzőre nem is figyeltem, csak a saját főzésemre koncentráltam. Ha van időm, otthon is főzök, bár a sok tanulmányi verseny miatt erre kevés időm van. A főzés kicsit megnyugvást ad, meg kibontakozást. Anya örül a sikereimnek, s büszke rám. Ha végzek, maradok másik szakmára – mondta.

Nagy Erika szakács kategóriában szintén ezüstöt kapott.

– Sok tapasztalatot szereztem a versenyen, igazából csak kipróbálásként indultam, inkább a cukrászat érdekel. A legnehezebb a zsűri előtti szereplés volt, nagyon izgultam, de szerencsére jó kritikát kaptam – árulta el a diáklány.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában