Helyben maradás

2024.01.16. 06:53

Számos fiatalnak segített a letelepedésben az Esély Otthon Fegyvernek bérlakás pályázata

Újra lehet pályázni bérlakásra Fegyverneken, melyet a város számára hasznos foglalkozást űző fiataloknak kínál két éves időtartamra Fegyvernek önkormányzata. A kérelmeket január 31-ig lehet benyújtani. A nyolc lakásból négy üresedik meg tavaszra, ezekre lehet pályázni.

Molnár-Révész Erika

Ez az egyik olyan önkormányzati épület, melyet a program részként felújított az önkormányzat, hogy bérlakásokat alakítson ki – mutatta Vámosi-Nagy Anita, az önkormányzat munkatársa

Fotó: Mészáros János

– Somogy vármegyéből jöttem egy nagyon jó barátomhoz jártam Fegyvernekre, és itt ragadtam – mesélte az egyik bérlő, Katonai Károly, aki  közel két éve él a városban, miközben vállalkozást indított.

– Zseniális ötletnek tartom a bérlakás programot, ugyanis ezen a környéken nincs lehetőség az albérletre, csak ingatlavásárlásra. Akinek ilyen problémája van, az nem tudná megoldani a lakhatást. Ráadásul, úgy vettem észre erre a településre nagyon ráfér a vérfrissítés – tette hozzá mosolyogva  a fiatalember. 

– Lakott itt már tűzoltó, tanító, rendőr, számítástechnikus, volt családos, de egyedülálló lakónk is – sorolta Vámos-Nagy Anita, az önkormányzat munkatársa. 

– A programot azért indítottuk, hogy ezek a fiatalok helyben maradjanak, vagy letelepedjenek Fegyverneken. 2016-ban pályáztunk erre a célra, 2017-ben indult el. Három részből állt, melynek egy része ennek a nyolc ingatlannak a felújítása, melyekből bérlakásokat alakított ki az önkormányzat. Az első lakók 2019 decemberében költöztek be. Folyamatosan lakottak az az ingatlanjaink, csak annyi időre marad üresen, amíg a tisztasági festést el nem végezzük – mondta a bérlakásprogramról. Mint megtudtuk, a nyertes két évig lakhat a lakásban, a bérlőknek csak rezsiköltséget kell fizetniük. a lakásokat teljesen szerelten kapják, van benne konyhaszekrény, hűtő, mosógép, gáztűzhely, laptop, bútorok. Vannak másfél, és egy szobás lakások is.

A lakásokra 18-35 éves kor közötti bérlők jeletkezhetnek, feltétel a munkaviszony, és kérnek erkölcsi bizonyítványt is. Négy, tavasszal megüresedő lakásra most újra lehet pályázni, a kérelmeket január 31-ig lehet benyújtani. 

 

Pénzbeli támogatással is segítették a diákokat, orvosokat

Az Esély Otthon-Otthon Fegyvernek Program részeként képzési ösztöndíjat, valamint orvosi öszöndíjat is indított az önkormányzat.

– Ahogy az országban máshol is, az orvoshiány Fegyverneken is tapasztalható. Az ösztöndíjprogram segítségével egy háziorvost, illetve egy fogorvost sikerült találnunk. A képzési támogatásra közép és főiskolások pályázhattak, nagyon sokan éltek a lehetőséggel. Összesen 26 főiskolás és 7 középiskolás részesült támogatásban. Míg előbbieket bruttó havi 30 ezer forinttal, utóbbiakat bruttó 20 ezer forinttal tudtuk segíteni, változó időtartamban, de minimum fél évig járt a támogatás – tájékoztatott Vámos-Nagy Anita, az önkormányzat munkatársa.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában