Hagyományos program

2024.01.22. 06:55

Szépen, franciául – ismét versenyeztek a szolnoki diákok

Hagyomány, hogy év elején francia nyelvű szépkiejtési versenyt rendeznek Szolnokon. A fiatalok a napokban mérték össze felkészültségüket.

Rimóczi Ágnes

Immár ötödik alkalommal jöttek össze a diákok, hogy népszerűsítsék a francia nyelvet

Forrás: Bali István/Facebook

Immár ötödik alkalommal rendeztek francia nyelvű szépkiejtési versenyt a minap, melynek ismét a szolnoki Verseghy Ferenc Könyvtár adott otthont. A Jászkun-Picard Francia-Magyar Baráti Körök Egyesülete és a Szolnoki Europe Direct közös szervezésű eseménye Oláhné Farkasinszki Edit francia nyelvtanárnő kezdeményezése alapján vált hagyománnyá. A szépkiejtési versenyen szolnoki iskolák, így a Verseghy Ferenc, a Varga Katalin, a Vásárhelyi Pál Két Tanítási Nyelvű Technikum, a Széchenyi Gimnázium  képviseletében tizenhárom, elsősorban 9-12. évfolyamos tanuló vett részt.

– A versenyzők először egy, már általuk ismert szöveget, majd rövid tanulmányozás után egy új szöveget olvastak fel a zsűrinek. László Cecília, az Europe Direct munkatársa, Buday Bíró Melinda francia nyelvtanár és jómagam értékeltük a diákok felkészültéségét és zsűritársaim nevében is mondhatom, hogy elismeréssel szólhattuk a fiatalokról – mondta el érdeklődésünkre Bali István, a Jászkun-Picard Egyesület elnöke.

A kilenc-tizedik évfolyamosok között első helyen végzett Kispál Hédi, második lett Gulyás Márton lett, ők mindketten a Verseghy Ferenc Gimnázium tanulói, felkészítő tanáraik Gerendóf Zsuzsanna és Vallyon Eszter voltak. A „bronzérmet” Márta Márk Milán vihette haza a Varga Katalin Gimnáziumból, felkészítő tanára Csiffáryné Fegecs Nóra. A tizenkettedikesek közül szoros versenyben  Fábi Bálint végzett az első helyen, felkészítő tanára a Széchenyi Gimnáziumban Bodnár Tünde volt,  második Pallagi Anna lett a Verseghy Gimnáziumból, felkészítő Gerendóf Zsuzsanna, míg a bronzérmnek Czebe Angelika a Vásárhelyi Pál Közgazdasági Szakközépiskola diákja örülhetett, akit Zombori József készített fel.

– A francia nyelvet tanuló diákok legközelebb a Frankofónia ünnepén, a „Versek és dalok határok nélkül” című francia nyelvű szavaló- és dalversenyen találkozhatnak. A március 23-ai esemény szervezői remélik, hogy a megye más középiskolájából is érkeznek majd fiatalok, hogy népszerűsítsék a francia nyelvtanulás verseken és dalokon át – tette hozzá Bali István.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában