Árhullám

2024.01.15. 12:30

Tetőzött a Tisza, felgyorsulhat a folyó apadása

Tetőzött a Tisza Szolnoknál. Az előrejelzések szerint az elkövetkező napokban felgyorsul a vízszintcsökkenés a középső folyószakaszon.

Rimóczi Ágnes

Nagyon magas a Tisza

Fotó: Kiss János

A Tisza árhullámát a folyó középső szakaszán jelenleg stagnáló, kissé apadó vízállások jellemzik. Szolnoknál is elérte a mostani maximumát a folyó, a szakemberek január 14-én délelőtt tizenegy óra és 15-én reggel hat óra között észlelték a 690 centiméteres tetőző vízállást.

– A Körösök árhullámának levonulása után a Tisza Csongrád alatti folyószakasza is apad, ami a Szolnok-Tiszaug közötti folyószakasz tetőzését is felgyorsítja. Megkezdtük a duzzasztást a Kiskörei vízlépcsőn, ami szintén felgyorsítja az apadás ütemét az alattuk lévő folyószakaszokon – közölték a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság illetékesei. Az igazgatóság területén hétfő reggel Tiszafürednél 602, Kisköre-alsónál 674, Tiszaroffnál 706, Szolnoknál pedig 689 centiméteres tiszai vízállást regisztráltak, ezeken a helyeken már apad a folyó. – A Tisza mentén változatlanul elsőfokú árvízvédelmi készültség van érvényben a jobb parton Kisköre és Csongrád, a bal parton Kisköre és Tiszaug között, továbbá a visszaduzzasztással érintett Zagyva és Hármas-Körös menti szakaszokon. A nappali figyelőszolgálat összesen 345 kilométer hosszú védvonalszakaszra terjed ki – részletezte Laczi Zoltán, a Kötivizig sajtóreferense.

A belvízvédekezéssel kapcsolatban megtudtuk: a Kötivizig működési területén mindegyik belvízvédelmi szakaszon elsőfokú készültség van érvényben és összesen tizenhét szivattyútelep üzemel. 

– A belvízzel borított területek nagysága 5546 hektár, ebből 4296 hektár Jász-Nagykun-Szolnok vármegyében, a többi Hevesben található – tudtuk meg az igazgatóság sajtóreferensétől.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában