Szoljon podcast

2024.01.21. 06:55

A Szolnoki Szimfonikusok új évi üzenete: a zene könnyeden is komoly

Revüvel köszöntötte az új évet és nyitotta meg a városi nagyrendezvények sorát a Szolnoki Szimfonikus Zenekar.

Mészáros Géza

Revü elnevezéssel tartottak zenés-táncos showműsort

Fotó: Nagy Balázs

Hagyományosan a Szolnoki Szimfonikus Zenekar évadnyitó koncertjével vette kezdetét a vármegyeszékhely nagyrendezvény-sorozata. Miután a Szolnoki Szimfonikusok évek óta, tradicionálisan magas minőségi fokozatban nyitja meg az aktuális esztendőt, várható volt, hogy a tiszaligeti Városi Sportcsarnok közönsége ezúttal sem fog csalódni…

A Szolnoki Szimfonikus Zenekar 2011-ben rendezte meg először, hagyományteremtő szándékkal, újévi tánckoncertjét. Azóta, a járvány-időszakon kívül, minden évben a világhírű szolnoki zenekar újév-köszöntő megaprodukciójával indultak a városi nagyrendezvények. Az újranyitás után ez a szombati volt a jubileumi, tizedik szervezés.

Nos, szombaton este az eseménynek helyet adó sportcsarnok előtt hosszú sorok jelezték, idén is telt házas produkció részesei lehetnek mindazon szerencsések, akik belépőhöz jutottak. A 2024-ben jubiláló újévköszöntő szimfonikus műsor ezúttal igazán különleges témára épült. Ebben az évben a „Revü” nevet kapta a show, amely már a nevével jelezte, hogy elsősorban sem csupán a klasszikus zeneszerzőktől idéz a zenekar, hanem ezúttal is elkápráztató látványvilággal igyekszik megszerettetni az ezerfejűvel a komolyzenét.

 

A minőségi zene azonban könnyed stílusú előadásban is komoly, illetve komoly előkészületet, komoly felkészülést, komoly hozzáállást igényel. Mindezen komolyságot és erőfeszítést pedig nem szabad, hogy a közönség észrevegye.

A „Revü” ilyen volt. Több mint kétezren zsúfolódtak be a sportcsarnokba, amely részint koncertteremnek, részint táncparkettnek, részint cirkuszi manézsnak volt berendezve. Merthogy a két „’felvonásos”, színes, szórakoztató esztrádműsorba minden produkció megjelent.

A Revü a Szolnoki Szimfonikus Zenekar és egyik állandó partnere, a Szoldance TSE közös szervezésében kápráztatta el a nagyérdeműt idén. A látványvilág Valc Szabolcs és Püspöki Dávid rendezőknek és koreográfusoknak volt köszönhető, a szimfonikusok kifejezetten erre az alkalomra a fúvós- és ütős szekciókat foglalkoztató „kamarazenekarát” a japán karmester, Kanai Toshifumi dirigálta, a felkonferálást pedig Gundel Takács Gáborra bízták rá.

Az összesen két órás produkciót zenészek, táncosok, akrobaták, bűvészek és illuzionisták látványban igen gazdag showműsora töltötte meg.

A hosszan tartó tapsviharral zárult előadást a város és a vármegye elöljárói mellett Szolnok szülötte, dr. Lévai Anikó, a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat alapító tagja, a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet jószolgálati nagykövete is megtekintette.

Fotóink az esemény főpróbáján készültek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában