Trabant Expedíció

2024.02.16. 19:55

A Szaharában állított emléket barátjának a tiszaroffi kalandor

A megszokott kalandozásokon túl a Budapest–Bamako versenyzőiről is hírt adott Vadász Zsolt, a Trabant expedíció vezetője. Februárban néhány hónapra Afrikába indult, a jó cselekedet ez alkalommal sem maradhatott el.

Pakainé Pusztai Nóra

Vadász Zsolt afrikai expedíciójával tavaly elhunyt barátjának, Nagy Bendegúz Lórándnak (balra) állított emléket

Forrás: Beküldött fotó

Két hónapra indult a Trabant Expedíció Afrikába. A tiszaroffi Vadász Zsolt elmondta, a megszokott kalandozásokon kívül, hírt szeretnének adni az aktuális versenyekről, így például a Budapest–Bamako ralliról. Ahogy mindig fogalmaz, a beszélgetést most is úgy kezdte, hogy a Trabant Expedíció nem fordít úgy kulcsot az autóban, hogy valamilyen jó cselekedet ne volna a háttérben.

A tavaly elhunyt Nagy Bendegúz Lóránd, kerekesszékes világjáró barátomnak állítottunk emléket a sivatagban. A fiatalemberről tudni lehet, hogy 20 évesen elveszítette a lábait, 30 esztendőt élt kerekesszékben, bejárta a Föld rengeteg országát. Dél-Amerikában, Afganisztánban, Iránban, Pakisztánban és még sorolhatnám hol járt

– mesélte a barátjától.

Zagora és Merzouga két oázisa között a sivatagban állították fel a kopjafát, találtak egy nomád családot, vigyáznak majd rá.

– Bendegúz székely volt, szülőföldjén vásároltuk az alapfát, ott faragtattuk meg. A hagyományos motívumokon kívül világjáróként egy földgömb is került rá. Szeretnénk, ha minél többen meglátogatnák ezt az emlékhelyet – tette hozzá..

Kopjafával állított emléket világjáró barátjának a sivatagban Vadász Zsolt, a Trabant expedíció vezetője
Forrás: Beküldött fotó

Az utat a tiszaroffi önkormányzat, a helyi Agroff Kft. és dr. Katona Gábor háziorvos is támogatta. Vadász Zsoltot a marokkói út egy szakaszára a szolnoki Kanyó Péter kísérte el.

– 2019-ben mentem az El Caminóra, ebben Zsolt segített nekem, térképet és eszközt adott. Amikor felhívott útközben, pontosan tudta merre járok éppen – emlékezett vissza.

Az öt éves ismertség csak fokozta Péter kíváncsiságát, mindig szerette volna megismerni az afrikai sivatagot.

– Voltam már Afrikában, de a sivatagot nem láttam, engem az érdekelne. Itt a mindennapok megadják a választ arra, hogy milyen ez a kontinens. Az ételek, a piac hangulata magával ragadó – számolt be tapasztalatairól. 

Ismét a sivatag homokját szeli a Trabant expedíció
Forrás: Beküldött fotó

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában