Tokita Hiroki

2024.02.14. 12:10

Elhunyt Szolnok japán testvérvárosa, Juza polgármestere

Tokita Hiroki utoljára tavaly novemberben járt Szolnokon és Karcagon.

Mészáros Géza

Tokita Hiroki

Forrás: MW archív

Fotó: Nagy Balázs

A napokban elhunyt Tokita Hiroki, Szolnok japán testvérvárosának, Juzának a polgármestere. A szomorú hírről Szalay Ferenc, a jászkunsági vármegyeszékhely első embere számolt be a közösségi oldalán.

Tokita Hiroki legutóbb tavaly novemberben járt Magyarországon, Karcagon, illetve a Tisza-parti városban is. Akkor a két település, Szolnok és Juza a negyven éves találkozását, barátságát ünnepelte meg (idén lesz a két település „testvérvárossá válásának huszadik évfordulója – a szerző).

A japán Juza és Szolnok baráti kapcsolata 1983-ra nyúlik vissza. A szolnoki Tisza Táncegyüttes abban az évben turnézott a felkelő nap országában, más települések mellett Juzában is. A város akkori polgármestere, Onodera Kiichiro kezdeményezte a két város közti együttműködést, amely azóta is töretlen.

A 2023. november 7-i szolnoki városházi ünnepségen a japán részről felszólaló Otaka Masato nagykövet és Tokita Hiroki, Juza polgármestere egyaránt a negyven évvel ezelőtti pillanatot elevenítették fel, nem kihagyva beszédükből az október 29-én, nyolcvan esztendős korában elhunyt Kovács Mihályt, Misi-szan-t, a két fél kapcsolatának másik kezdeményezőjét.

Szalay Ferenc városvezető eképp emlékezett meg az elhunyt juzai polgármesterről:

„Szolnok és Yuza városa is könnyes szemmel veszi tudomásul a megváltoztathatatlant: Hiroki Tokita, testvérvárosunk polgármestere örökre megpihent... Most sajnálom igazán, hogy novemberben nem tudtunk találkozni, felemlegetni a régi időket, de gondoltam, majd idén lesz rá időnk, mikor polgármester úr újra eljön hozzánk, hisz a testvérvárosi kapcsolatunk 2024-ben huszadik évébe lép. Az ennek tiszteletére rendezendő ünnepségen két széket biztosan üresen hagyunk majd: az egyik az Öné, Tokita úr, a másik Kovács Misi bácsié... Pont azé a két emberé, akik két város, két nemzet együttműködéséért a legtöbbet tették az elmúlt évtizedekben.

Tokita úr, nyugodjon békében, Misi bácsival szőjék tovább Szolnok és Yuza meséjét ott fent!”

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában