Galériával

2023.11.07. 19:02

A kultúra és a barátság az alapja a japán Juza és Szolnok kapcsolatának

A japán Juza és Szolnok baráti kapcsolata 1983-ra nyúlik vissza; a szolnoki Tisza Táncegyüttes abban az évben turnézott a felkelő nap országában; Juza akkori polgármestere, Onodera Kiichiro kezdeményezte a két város közti együttműködést.

Mészáros Géza

A negyven éve létrejött baráti kapcsolatot ünnepelték meg a két város képviselői

Fotó: Nagy Balázs

A japán Juza városából, Takahasi Sigeko vezetésével, napok óta Magyarországon tartózkodik egy küldöttség, amely hazánk egyes nevezetességeinek megtekintése mellett ellátogatott térségünkbe, a Jászkunságba is. 

November elsején Karcagon jártak, ahol a japán agrárszakemberek a helyi gazdákkal mezőgazdasági kapcsolat felvételét kezdeményezték, 6-án a Szolnoki Szigligeti Színházban a Szakatai Filharmonikus Zenekar és a Juzai Vegyes Kórus a Szolnoki Szimfonikusokkal, valamint a szolnoki Bartók és Kodály kórusokkal közös koncertet adtak, 7-én, kedden pedig a szolnoki városháza Hubay-dísztermében a Juza és Szolnok között negyven éve létrejött baráti kapcsolatot ünnepelték meg a két város képviselői.

A japán Juza és Szolnok baráti kapcsolata 1983-ra nyúlik vissza. A szolnoki Tisza Táncegyüttes abban az évben turnézott a felkelő nap országában, más települések mellett Juzában is. A város akkori polgármestere, Onodera Kiichiro kezdeményezte a két város közti együttműködést, amely azóta is töretlen. A keddi városházi ünnepségen japán részről felszólaló Otaka Masato nagykövet, Tokita Hiroki, Juza polgármestere, valamint magyar részről dr. Kállai Mária országgyűlési képviselő és dr. Pataki Mihály, a Jászkun-Japán Baráti Társaság alelnöke egyaránt ezt a kezdeti pillanatot elevenítették fel, nem kihagyva beszédükből az október 29-én, nyolcvan esztendős korában elhunyt Kovács Mihályt, Misi-szan-t, a két fél kapcsolatának másik kezdeményezőjét, az együttműködés motorját, Szolnok Díszpolgárát, a japán kormány által adományozott „Felkelő Nap Rendje Arany és Ezüst Sugarakkal” elismert díjazottját, a Tisza Táncegyüttes tiszteletbeli, valamint a Jászkun-Japán Baráti Egyesület rendes elnökét.

A keddi ünnepségen – melyen Sipos László, a Jászkun-Japán Baráti Társaság másik elnöke tolmácsolt – fellépett Szabady Ildikó fuvolaművész, Magyar Fanni és Sipos Balázs, a Tisza Táncegyüttes táncosai és Balázs Péter, a Szolnoki Szimfonikus Zenekar klarinétművésze. Ezt követően emléklapokat és ajándékokat adtak át egymásnak a felek. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában