Szoljon podcast

2024.05.17. 17:00

Csillagok titkait fürkészhetjük Szolnokon a csillagászat világnapján

A csillagok vizsgálata napjainkban már sokféle kérdésre választ ad, mégis izgalmas program, amikor távcsövekkel igyekszünk megfigyelni, kifürkészni azokat. Ujlaki Csaba ráadásul számtalan titok és tény tükrében mutatja be az égbolt világát, legújabb beszélgetésünkben.

Kocsis-Szabó Lilla Laura

A csillagos égbolt évezredek óta megmozgatja az emberek fantáziáját. Napjainkban pedig számos olyan tény és felfedezés lát napvilágot, amely a korábbi elképzeléseket is felülmúlja egyes jelenségek, égitestek kapcsán. 

Ujlaki Csaba
Fotó: Daróczi Dorottya

Nem véletlen, hogy ekkora érdeklődés övezi a világűrt és annak titkait. A Csillagászat Világnapja éppen ezért egy kicsit igyekszik közelebb hozni az emberekhez az elérhetetlent. Ujlaki Csaba szolnoki csillagász, a TIT Uránia Bemutató Csillagvizsgáló vezetője is izgalmasnak tartja ezt a napot, amely, mint kiderült egy mozgóünnep, de általában szombatra esik. Szolnokon is több éves hagyományra tekint vissza, idén is izgalmas programokkal várja az érdeklődőket. Egyebek mellett Járdacsillagászattal készülnek május 18-án, az Agóra előtt 19:00-21:00-ig.

A beszélgetésben továbbá kiderül, hogy idén mi látható majd az égbolton és hogyan járul hozzá a csillagászat a világunk és az univerzum megértéséhez? Hogy alakult ki a hét és hónap?  Milyen új információkat és perspektívákat nyújt a csillagászat az emberiség számára? Hol tart most ez a szakma? Manapság mennyien adják a fejüket erre és mennyire számít divatos hobbiinak, foglalkozásnak?

A szakember egyebek mellett ezekre a kérdésekre válaszol Daróczi Dorottya rádiós szerkesztőnek. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában