Dr. György László

2024.05.17. 17:38

Cél a középosztály megerősítése – könyvéről beszélt a kormánybiztos Szolnokon

Dr. György László, a gazdaságstratégiai feladatokban való szakmai közreműködésért és a Tanítsunk Magyarországért program koordinációjának ellátásáért felelős kormánybiztos könyvbemutatót tartott a Szolnoki Művésztelep kertgalériájában péntek délután. Beszélt a nyugati világ problémáiról és megoldási javaslatokat is felvázolt.

Pakainé Pusztai Nóra

– A normalitás forradalma egy abnormális világban – ezzel a felütéssel kezdte előadását dr. György László, a gazdaságstratégiai feladatokban való szakmai közreműködésért és a Tanítsunk Magyarországért program koordinációjának ellátásáért felelős kormánybiztos pénteken a Szolnoki Művésztelepen.

György László,kormánybiztos
A hallgatóságot is bevonta a könyvbemutatóval egybekötött beszélgetésbe dr. György László kormánybiztos
Fotó: Nagy Balázs

A kormánybiztos A középosztály forradalma – Meritokratikus stratégia a 21. századra című könyvét mutatta be. Előadásának elején kitért arra, hogyan változott a reáljövedelem 1988 és 2008 között, melyet a globalizációval való összefüggésében elemzett a hallgatóságnak. Ezzel megteremtve a könyvhöz vezető kiindulási pontot.

Egyéni képességeinktől függ az előmenetel?

A kötetet három fejezetre tagolta, az első kapcsán a meritokrácia fogalmát magyarázta.

– Az érdemi tettek alapján lehet valaki vezető, az előmenetel egyéni képességeken múlik. És bár lehet, hogy utópisztikus, de ez nem azt jelenti, hogy nem érdemes erre törekedni – foglalta össze az alapfelvetést. Majd emlékeztette az érdeklődőket a Tücsök és hangya című La Fontaine-mesére.

A könyvében részletesen elemzi több ország példáját a meritokrácia működését tekintve, ilyenek például Szingapúr, Dánia, vagy éppen Dél Korea. Majd hangsúlyozta, hogy a magyar kormány célként tűzte ki a középosztály megerősítését, hogy a családok ne legyenek kiszolgáltatva másoknak és nyolc órás munkával megfelelő körülményeket teremtsenek maguknak.

Tiszakürtről származik a politikus édesanyja

Dr. György László előadását családi történetekkel színesítette, mint kiderült, édesanyja Tiszakürtről származik. 

A következő szakaszra térve a középosztályt definiálta, mely meghatározás több pilléren áll. Ilyenek a stabil jövedelmi helyzet, a megfelelő vagyoni helyzet, a biztos lakhatás, illetve a szellemi, lelki fejlődés iránti vágy. Kiemelte, Magyarországon a középosztály 2011 és 2021 között másfélszeresére bővül, könyvében a miértekre kereste a választ.

Az adókedvezménytől a babaváró támogatásig

A záró fejezetben három megoldási javaslatot mutatott be, melyek válaszok lehetnek a középosztály sorvadására. Bemutatta a direkt intézkedéseket, melyekkel a középosztálybelieket támogatják Magyarországon. Ilyenek a családi, vagy az első házasok adókedvezménye, egykulcsos szja, rezsicsökkentés, csok, az ingyenes iskolai étkeztetés vagy a babaváró támogatások.

– Olyan döntések ezek, amik a jólét fenntartható növekedését szolgálják. A számadatok is ezt bizonyítják: Magyarország a legnagyobb növekedést mutatta, a trendforduló 2012-re tehető – fogalmazott. Hozzátette, az alap a munka- és tudásalapú társadalom. 

A zárszó után dr. György László hallgatóságának lehetősége adódott kérdezni is.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában