Ritkaság

2024.06.14. 13:53

Évtizedekig egy padláson hevert a kerámiagyűjtemény új darabja

Évtizedekig egy pécsi padláson pihent az a fürdőszobai szett, mely immár a mezőtúri Draskovits Kerámiagyűjteményt gazdagítja. Badár Balázs ritkaságnak számító alkotása nagyjából százhúz esztendővel ezelőtt készülhetett. A kerámiagyűjtemény tulajdonosa igazi kincsként beszél róla.

Rimóczi Ágnes

Dr. Draskovits Dénes hosszú évek óta gyűjt Badár Balázs kerámiákat, gyűjteménye az esztendők alatt már jócskán kibővült, jóval ezer feletti darabot számlál, és időről-időre újabb alkotásokkal gazdagodik. A közelmúltban egy igazi ritkaság került a Draskovits Kerámiagyűjteménybe Mezőtúron. A csodálatos szett egy pécsi padlásról került a gyűjtőhöz.

kerámiagyűjtemény,mezőtúr,ritkaság
Pusztai Zsolt, a Túri Fazekas Múzeum vezetője (balra) és dr. Draskovits Dénes, a kerámiagyűjtemény tulajdonosa mutatta meg lapunknak a különleges szett darabjait 
Fotó: Mészáros János

„Amikor megláttam, azonnal indultam érte”

– Egy gyűjtőtársam, akivel egyébként korábban egy vásáron ismerkedtünk meg, közreműködésével jutottam ehhez a gyönyörű fürdőszobai szetthez. Szerencsére a hölgy tudta, hogy ez a Badár remekmű számomra igazi kincs lehet, így gyorsan eljutott hozzám a felfedezett szett híre. Az ő ismerőse lelte a korábban megvásárolt pécsi háza padlásán, sokáig pihenhetett ott ez a készlet, ami most itt van. Nézzék meg, hogy valóban különleges – mutatta meg ottjártunkkor a gyűjteménye új darabját dr. Draskovits Dénes. Tanúsíthatjuk, laikus szemmel is gyönyörű darab, vagyis pontosabban darabok, hiszen egy teljes készletről van szó.

Amikor hívtak, kértem, fotózzák le. Ahogy megláttam a képet, azonnal visszajeleztem, hogy indulok érte, tudtam, hogy a gyűjteményben a helye ennek a négy darabos fürdőszobai szettnek. Egy 53 centiméteres mosdótál, egy hozzá tartozó kiöntő, egy szappantartó és egy fogkefetartó alkotja a készletet. Azért is különleges, mert nem igazán ismert, hogy Badár Balázs ilyesmiket is készített. De kiderült, mégis. A pecsét szerint ráadásul 1906 előtt készülhetett, szóval mintegy százhúsz éves már

 – mutatta a gyűjtő.

Sérülésmentesen került a kerámiagyűjteménybe

Ami miatt még értékesebb a szóban forgó darab, hogy épen, egészben maradt meg az utókornak.

– Úgy mesélték, hogy egy sváb családé volt, akik pedig használták rendeltetésszerűen. Kitelepítették őket, s akkor ott hagyták azokat a dolgokat, amiket nem tudtak elvinni. A férfi, amikor a házat megvette, sokáig nem is nézte meg mik vannak a padláson. Aztán alaposan, szépen becsomagolva talált rá. Nem repedt, nem törött, nem csorbult, hihetetlen, hogy így megmaradt. Hálás vagyok a hölgynek, a gyűjtőtársamnak, hogy hozzám „irányította" ezt a különlegességet – hangsúlyozta dr. Draskovits Dénes.

És nemcsak ő gondolja úgy, hogy különleges az új szerzemény. Hiszen mint mondja, ahogy hírt adott a fürdőszobai szettről, rengeteg gratulációt kapott más gyűjtőktől, hozzáértőktől. És nemsokára a kerámiagyűjtemény látogatói is megcsodálhatják és véleményezhetik, a készlet ugyanis egy kiemelt helyre kerül a tárlatban. – Méretei miatt még van egy-két kérdőjel bennünk, de remélem, hogy befér oda, ahová szeretném – tette hozzá dr. Draskovits Dénes.

Egy gyümölcsöstálat kutat még a kerámiagyűjtő

A nagyjából ezernyolcszáz darabos gyűjteményben mindenféle alkotás megtalálható már, de még mindig vannak olyan darabok, melyekre vágyik a gyűjtő.

– Harminc éve keresek egy gyümölcsös tálat. Egyszer már a kezemben volt, de akkor valamiért nem adtam meg azt az árat, amit kértek érte. Akkor megfogadtam, hogy mindig meg kell adni, amit lehet. Bízom benne, hogy egyszer azt a gyümölcsös tálat megtalálom – mondta el dr. Draskovits Dénes, aki hozzátette: nagyon szeretne még egy Badár kályhacsempét is a gyűjteményében tudni.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában