Veszélyt jelenthetnének

2024.02.26. 06:55

Lejárt szavatosságú gyógyszerekkel telnek meg a gyűjtődobozok a jászkunsági patikákban is

Sok háztartásban összegyűlhetnek a lejárt szavatosságú, vagy már nem használt gyógyszerek, ugyanis ezeket tilos a szemétbe dobni, mert veszélyesek lehetnek az élővilágra. A készítményeket a patikákban kihelyezett speciális gyűjtőládákban lehet elhelyezni, amennyiben nem tűzveszélyes anyagról, vagy kábító hatású fájdalomcsillapítókról van szó.

Molnár-Révész Erika

– Azt tudom, hogy a kukába nem dobhatom, mert veszélyes lehet, azt viszont nem, hogy akkora mennyiségű lejárt gyógyszert hova tegyek, ami az utóbbi időszakban otthon összegyűlt – mesélte a szolnoki három gyermeket nevelő Pincés Nóra. Mint elmondta, a szirupok szavatossági ideje nagyon hamar lejár, ezekből maradt meg a legtöbb a háztartásukban.

Ebbe a speciális dobozba bárki elhelyezheti a lejárt gyógyszereket, azok ugyanis egy idő után veszélyesek lehetnek a környezetre és az emberi szervezetre. A szolnoki Korona Patikában is található ilyen gyűjtőedény– mutatta dr. Nyitrai Gábor, a Korona Patika szakgyógyszerésze
Fotó: Nagy Balázs

– Én évente két-három alkalommal válogatom át a házipatikánkat. A gyógyszertárban ki vannak téve a gyűjtődobozok, ezekbe szoktam beletenni a lejárt készítményeket. Vagy bedobom, vagy ha ismerősök a gyógyszerészek, akkor nagyon kedvesen át is veszik ezeket– mondta egy másik édesanya. 

Így is kell tenni, hiszen a patikákban éppen erre a célra helyezték ki a speciális gyűjtődobozokat. 

Másfél-kéthavonta szállítják el a gyűjtődobozokat

– Hozzánk nagyon gyakran hoznak be gyógyszereket, vagy elhalálozás miatt, vagy mert lejárt a szavatossági ideje. A speciális gyűjtődobozunkba bárki beleteheti eredeti csomagolásban ezeket a készítményeket. Sajnos több esetben találtunk a dobozban oda nem való dolgokat, mert vannak olyanok, akik a kiürített fiók tartalmát egy az egyben beleteszik, válogatás nélkül. Vagy a csomagolást, gyógyszer nélkül–  válaszolta kérdésünkre dr. Nyitrai Kálmánné, a szolnoki Korona Patika tulajdonosa. 

Hozzátette, a dobozt körülbelül másfél-két havonta szállítja el a nagykereskedő, és helyette új gyűjtőedényt kap a patika.

A gyógyszerek csomagolását nem kell leadni

A gyógyszerek leadása azért nagyon fontos, mert bizonyos termékek összetevői a lejárat után átalakulhatnak, és ártalmasak lehetnek az emberi szervezetre – tudtuk meg a Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztályától. 

Mint írták, a gyógyszer veszélyes hulladéknak minősül, és károsan hathat a környezetre, a növény- és állatvilágra, vizekre, valamint illetéktelen kezekbe kerülve egészségkárosodást okozhat, ezért nem a kommunális hulladékokkal együtt kell gyűjteni. A gyógyszertárakban és a gyógyszerforgalmazást folytató üzletekben a lakosság számára rendelkezésre áll a gyógyszerhulladék-gyűjtő doboz, amelyekbe ingyenes elhelyezhetők a lejárt, vagy fel nem használt vényköteles vagy vény nélküli rendelvényre kiadható gyógyszerek, tabletták, cseppek, kenőcsök. A gyógyszerek csomagolását nem szükséges leadni, azokat lehetőleg szelektív hulladékként kell gyűjteni.

Nem mindent lehet leadni a patikában 

Mint azt a Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztálya közölte, a patikákban kihelyezett gyűjtőkbe nem helyezhetőek tűz- és robbanásveszélyes anyagok, valamint használt tűk és fecskendők. Utóbbiakat az orvosi rendelőkben, kórházakban és a szakrendelőkben kihelyezett veszélyes anyag gyűjtőkbe lehet csak elhelyezni.

– A fokozottan ellenőrzött szernek minősülő gyógyszereket sem szabad beledobni a gyűjtőládába, ilyenek például a kábító hatású fájdalomcsillapítók, amelyeket a gyógyszerészeknél kell leadni, ugyanis megsemmisítésük szigorú adminisztráció után külön történik – válaszolta kérdésünkre a főosztály illetékese.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában