Id. dr. Béres József

2024.02.08. 18:00

„Okos parcellakövet” kapott Kisvárdán Jász-Nagykun-Szolnok vármegye díszpolgára

Id. dr. Béres József tudós, feltaláló születésének 104. évfordulóján, február 7-én került sor az újabb mementó felavatására

Mészáros Géza

Id. dr. Béres József a magyar tudománytörténet kiemelkedő alakja volt

Forrás: Béres-csoport

Idén első alkalommal Kisvárdán, az Akácfa utcai temetőben avatott okos parcellakövet a Nemzeti Örökség Intézete. Ezzel immár több mint negyven temetkezési helyen találhatók olyan parcellakövek, amelyek egy QR-kód segítségével nemzetünk nagyjainak életművét mutatják be. Az avatóünnepségre a kisvárdai temetőben nyugvó id. dr. Béres József, 2023 augusztusában Jász-Nagykun-Szolnok vármegye posztumusz díszpolgárává választott tudós, feltaláló születésének 104. évfordulóján, február 7-én került sor – tájékoztatta hírportálunkat Antony Szilvia, a Béres-csoport sajtókapcsolatokért felelős kommunikációs munkatársa.

Id. dr. Béres József a magyar tudománytörténet kiemelkedő alakja volt, egyben példakép is, aki a tudomány asztalára tett úttörő munkájával, eredményeivel éppúgy kiérdemelte az utókor tiszteletét, mint nemes humánumával, rendíthetetlen hazaszeretetével. Életművét a Magyar Örökség részeként tartják számon, életútját dokumentumfilmek, játékfilmek, színdarabok, könyvek dolgozták fel. Nevét intézmények, utcák, terek viselik, szobra a legnagyobb magyar gyógyítók között található a Semmelweis Orvostörténeti Múzeumban.

QR-kód segítségével nemzetünk nagyjainak életművét mutatják be a kövek
Forrás: Béres-csoport

A Nemzeti Örökség Intézete két éve indította útjára az úgynevezett okos parcellakövek telepítését országszerte, melyek segítségével a Nemzeti Sírkertbe sorolt védett sírokban nyugvó személyeket mutatják be okos telefonok segítségével. A parcellaköveken elhelyezett QR-kód a NÖRI honlapjára vezet, és azoknak a személyeknek az életútját mutatja be, akik az adott temetkezési helyen védett sírban nyugszanak. Id. dr. Béres József Kisvárdán található síremléke 2019 óta védett.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában