Az űrkorszakot idézik

2024.02.21. 13:55

Videón és fotón az elképesztő járművek, melyek hétfőn érkeztek a szolnoki alakulathoz

Rengeteg katonai előnyük van, de az biztos, hogy a civileket főként a külsejükkel hódítják meg.

Mészáros Géza

A könyörtelen terepjáró: Polaris RZR XP 4 1000

Fotó: Szováthy Kinga

A közelmúltban nyolc-nyolc Polaris terepjáróval és quaddal bővült az MH vitéz Bertalan Árpád 1. Különleges Műveleti Dandár flottája. A szolnoki alakulat február 19-én vehette át az amerikai taktikai járműveket – számolt be az eseményről hírportálunknak a Magyar Honvédség.

– A könnyű taktikai járművek előnye, hogy nagyon gyorsan lehet velük mozogni a terepen, akár nehéz körülmények között is, mentésre, felderítésre, szállításra kiválóan alkalmasak – magyarázta a technika hasznait Sipos Gyula őrnagy, az MH Anyagellátó Raktárbázis alosztályvezetője arról a nyolc Polaris RZR XP4 1000 és nyolc Polaris Sportsman 6X6 570-es könnyű taktikai járműről, amelyet február 19-én adtak át a szolnoki alakulatnak. Az őrnagy részleteiben is bemutatta a két technikát.

A Polaris RZR XP 4 1000 típusú jármű játszi könnyedséggel hódítja meg a tájat, mégis komfortos az új, átgondoltabb és kényelmesebb pilótafülkének köszönhetően. A gép 162 centiméter széles, 110 lóerős, 29 colos Offroad kerekekkel és 50 centis rugóutakkal bír. Négy teljes értékű ülés és Walker Evans lengéscsillapítók találhatók benne. További fontos elemei: hátsó differenciálmű, kapcsolható négykerék-hajtás, elektromos kormányszervó. A biztonságot pedig hárompontos automata biztonsági övek garantálják. Élmény vezetni, erejének, könnyű felépítésének és hihetetlen felfüggesztésének köszönhetően.

A Polaris Sportsman 6×6 570 típusú, „Big Boss”-nak is becézett jármű családjának egyedülálló háromtengelyes, hatkerekes, 6×6-os összkerékhajtású tagja. Szervókormánnyal, 570 köbcentiméteres motorral, kiemelkedő terhelhetőséggel bír. Valós, könnyen és gyorsan, egy gombnyomással kapcsolható összkerékhajtásának köszönhetően garantáltan a legjobb tapadást biztosítja, ha esik, ha fúj. A legnagyobb rakodófelülettel és a legnagyobb terhelhetőséggel rendelkezik a Polaris quadok között. A 25 literes üzemanyagtanknak és a takarékos motornak köszönhetően hatótávolsága is kimagasló. Ülése kényelmes, elektromos kormányszervó, vízhatlan első tárolódoboz, robbanékony motor, 680 kilogrammos vonókapacitás teszi még nagyobb élménnyé használatát.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában