Nemzetközi összefogás

2024.02.19. 07:00

A békét hirdetve futottak a Szolnokon települt katonai alakulatok

A sportoláson keresztül népszerűsítették a nemzetközi összefogást a mundérosok.

Mészáros Géza

„Béke és barátság a sporton keresztül!” elnevezéssel futók foglalták el a szolnoki katonai repülőtér kifutópályáját

Fotó: Angyalosi Andrea főtörzsőrmester

A Nemzetközi Katonai Sporttanács (Counsil International du Sport Militarie − CISM) 1948. február 18-án alakult meg azzal a céllal, hogy a sporton keresztül népszerűsítse a békét a nemzetek hadseregei között. 2006 óta a CISM tagországok katonái, honvédelmi alkalmazottai közös futással ünneplik meg az évfordulót, amelyhez a Magyar Honvédség 2015-ben csatlakozott.

A tavalyi évhez hasonlóan a Szolnok Helyőrségben települt katonai szervezetek katonái és a Szolnoki Honvéd Kollégium kadétjai idén is együtt vettek részt a békefutáson, ezúttal február 16-án – tájékoztatott az eseményről közösségi oldalán a szolnoki MH Kiss József 86. Helikopterdandár.

A futókat Réz Levente ezredes, a helikopterdandár törzsfőnöke köszöntötte, majd rövid bemelegítés után a kijelölt távot a repülőtér gurulóútjain tették meg.

A szintén Szolnokon települt MH Béketámogató Kiképző Központ katonái is részt vettek a CISM International Day of Military Sports eseményén február 16-án. A szervezők célja, hogy hangsúlyozzák a sport jelentőségét a katonai hivatás ellátása során, összehozva a sport iránt elkötelezett hazai és nemzetközi sportszervezeteket, szövetségeket és a civil társadalmat a „Béke és barátság a sporton keresztül!” jelmondat égisze alatt.

Az emlékfutás fő helyszíne a Budapesti Honvéd Sportegyesület sportpályája volt, ahol öt fő: Szoták Adrienn százados, Fehér-Szántó Beáta törzsőrmester, Abonyi Gábor szerződéses őrvezető, Varga András szerződéses őrvezető és Hajdú Gábor szerződéses közkatona képviselte a szolnoki központot.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában