Levonul az árhullám

2024.02.27. 13:30

Egy napon át tetőzött a Tisza Szolnoknál

Több mint egy napon át tetőzött a Tisza Szolnoknál, az árhullám mostanra elhagyta a Jászkunságot. Kiskörénél újra megkezdődött a duzzasztás.

Rimóczi Ágnes

December óta már a hetedik árhullám vonult le a Tiszán. Szolnoknál hétfőn tetőzött a folyó, a vízállás 737-738 centiméteren állt összesen 25 órán keresztül. A Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság tájékoztatása szerint Tiszaugnál tart a tiszai árhullám csúcsa, ahol kedden reggel 561 centiméter volt a folyó vízállása.

mentetlen,tisza,vízállás,szolnok,árhullám,tetőzés
A Tisza
Fotó: Mészáros János

 – Igazgatóságunk hétfőn este hat órától elsőfokúra csökkentette a készültséget Kisköre és Fegyvernek, illetve Doba között. Természetesen továbbra is nappali figyelőszolgálatot látnak el kollégáink a Tisza mentén Kiskörétől Csongrádig, illetve Lakitelekig, valamint a visszaduzzasztással érintett Zagyva-szakaszon – tájékoztatták hírportálunkat a Kötivízig illetékesei. 

Megtudtuk továbbá, hogy tekintettel a Tisza folyó apadó vízjárására a Kiskörei vízlépcsőnél a duzzasztást február 26-án 16 órakor a Kisköre-felső vízmércén mért 724 centiméteres vízállásnál megkezdték a szakemberek. A további időszakban a Tisza-tó vízszintjének beállítása a folyó vízjárása és az alvízi apadás mértékének figyelembe vételével történik.

– A Kisköre alatti folyószakaszon a várható apadás miatt a vízi eszközök (hajók, csónakok, úszóművek, stégek) üzemeltetésénél, illetve lekötésénél, továbbá a kompok üzemeltetésénél a vízszintváltozás fokozottan számítsanak, és a szükséges intézkedéseket tegyék meg – hívták fel az érintettek figyelmét az illetékesek.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában