Elöntheti a környéket a Tisza

2024.02.21. 17:25

Már a homokzsákokat rakják és az értékeiket mentik a helyiek a szolnoki Mentetlenen – videóval, galériával

Már szedelődzködnek, de még bíznak benne a szolnoki Mentetlen lakói, hogy szárazon megússzák a Tisza áradását.

Rózsa Róbert

Baranyó Bálint (balra) és Molnár Tamás a Tisza partján mutatták meg, milyen gyorsan árad a folyó

Fotó: Nagy Balázs

– Már készülődök – vezetett be a szolnoki Mentetlenen lévő nyaralójába Borsi Gyula, közben az egymásra halmozott bútoraira intett. – Amint látja, kipakoltunk minden értéket, elektronikus eszközt – mutatta konyháját, amelyet a padlótól felfelé jó egy méterig „felszabadított”.

NB Mentetlen (8 of 15)
Az Üdülősor utca egy pontja már vízben áll, mutatja Molnár Tamás, a Mentetlenért Egyesület elnöke
Fotó: Nagy Balázs

Szerinte egész télen fennállt a veszélye annak, hogy kiönt a Tisza, és most is hajszálon múlhat a dolog.

– Ha 7 méter 20 centiig feljön a víz, biztosan elázunk – jelentette ki. 

Mindez elmondása szerint nagy károkat nem okozott náluk abban a hét évben, mióta megvan az üdülőjük, de azért bosszúsággal járt. Mikor legutoljára, 2021-ben beömlött a Tisza a Mentetlenre, az ablakukig ért a víz, és ez festéssel, takarítással járt, hetekig lakhatatlan volt a házuk – magyarázta.

– Ami érték, az megy fel a padlásra, a bútorokat meg felvisszük olyan magasra, amilyenre csak tudjuk – tárta szét kezeit Molnár Jánosné. Őt éppen kerti munka közben szólítottuk meg, és mint mondta is, nagyon fájna a szíve a virágaiért, amelyek az enyhe időben már nyiladoznak, és amelyeknek „annyi lenne, ha rájönne a víz”.

– Reménykedünk. Mivel fentebb már átbukott a Tisza, bízunk benne, hogy nálunk nem lesz baj – fogalmazott.

Mint hírportálunk korábban beszámolt, a Tiszán jelentős áradás vonul le, amely miatt a napokban elsőfokú árvízvédelmi készültséget is elrendelt a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság (Kötivízig). A szolnoki Mentetlen pedig a vármegyeszékhely tiszai áradásoknak egyik leginkább kitett része.

Szerdai ottjártunkkor a víz még éppen nem tört be a Mentetlenre. A Kötivízig aznap reggeli jelentése szerint 700 centiméteren állt a folyó vízszintje, ez annyit jelentett, hogy a hullámok már a Mentetlen alacsonyabban fekvő partszakaszának legtetejét nyaldosták. A tetőzés pedig még csak a következő napokban, 720 centiméternél várható.

Az árvízi készülődés nyomai lépten-nyomon látszódtak a Mentetlenen. Az ártér felőli nyári gátat homokzsákokkal erősítették meg, egyes udvarokban már kikészítették a kenukat, csónakokat. Az Üdülősor utcában szivattyú dolgozott – annak segítségével tartják szárazon a környéket. Az utcában ugyanis van egy csatorna, amelyből 6 méter 12 centis vízállás felett betör a folyó a Mentetlenre, derékmagasságig elárasztva az utcát. Ezért már most kétóránként be kell indítani a szivattyúzást, máskülönben járhatatlanná válna az Üdülősor.

A Mentetlennek hosszú kórtörténete van, és mindig is problémát jelentett, hogy nagyobb áradások alkalmával elönti a víz a területet – mondta el hírportálunknak Molnár Tamás, a Mentetlenért Egyesület elnöke. Most télen már a hetedik árhullám vonul le, mind hét méter körüli tetőzéssel, ami meglátása szerint nagyon aggályos.

– Létezik ugyan egy övzátony, ami 7,5 méteres magasságig védelmet biztosít, a Százlábú híd felőli nyári gát viszont csak hét méterig véd. A nyári gátnak ráadásul nincs vízjogi engedélye, papíron az csak egy földkupac – mondta az elnök.

Az egyesület ezt a helyzetet szeretné rendezni, mivel az megnyitná az utat a Mentetlen állandó védelme felé. Ha ugyanis egységesen 7,5 méterre emelnék a térség védelmét, akkor a már az egyesület kezelésében lévő zsilip segítségével elérhetnék, hogy többé ne kerüljön víz alá a Mentetlen. Ehhez elsőként azt szeretnék elérni, hogy az önkormányzat, a vízügy és az egyesület vegye közös konzorciumba a nyári gátat, amelynek kezelője az egyesület lenne.

Azt ugyanakkor az elnök is hangsúlyozta, aki itt vett ingatlant, az tudja, hogy ez mivel jár. A Mentetlenen élők segítésére ezért létre is hoztak egy közösségi médiás csoportot, ahol naponta osztják meg egymással az összes lényeges tudnivalót. Most épp mindazt, ami a védekezést segítheti.

A jelenlegi körülmények között viszont csodát még nem lehet tenni.

Ha lassú árvíz lesz, nem ússzuk meg. Úgyhogy most nagyon drukkol mindenki

– fogalmazott Molnár Tamás.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában