Árhullám

2024.02.22. 15:29

Tiszafürednél másfél napig tetőzött, Szolnokon hétvégén lesz csúcson a Tisza

Harmincnyolc órán keresztül, 688-689 centiméteres vízállással tetőzött a Tisza Tiszafürednél szerdán. Szolnoknál hétvégére várható a tetőzés.

Rimóczi Ágnes

A Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság adatai szerint Tiszafürednél már tetőzött, csütörtökön Tiszaderzs térségében „járt” a Tisza árhulláma, Szolnokon hétvégén várható a folyón levonuló árhullám tetőzése. 

tisza,szolnok,árvíz,mentetlen
A Tisza Szolnoknál
Fotó: Nagy Balázs

– A tokaji tetőzés értékéből készített előrejelzések szerint a jelenlegi árhullám Kisköre-alsónál február 23-24-én 740 plusz-mínusz 5 centiméteres, Szolnoknál pedig február 24-25-én 730 plusz-mínusz 10 centiméteres vízállással tetőzik majd. Az utóbbi vízszint egyúttal azt is jelenti, hogy a hullámtéren lévő szolnoki Mentetlen üdülőövezet mélyebb fekvésű részeit elönti a folyó – tájékoztatta hírportálunkat Laczi Zoltán. A Kötivizig sajtóreferense arról is beszámolt, hogy az igazgatóság jelenleg a Tisza mentén Tiszafüredtől Csongrádig, illetve Lakitelekig, valamint a visszaduzzasztással érintett Zagyva-szakaszon tart árvízvédelmi figyelőszolgálatot.

– Összesen 373 kilométer hosszan, a Kisköre és Fegyvernek, illetve Doba közötti részen másodfokú a készültség, a többi szakaszon pedig elsőfokú a készenlét – tette hozzá a szakember.

Belvízvédekezési készültség is van térségünkben. Elsőfokú a készültség a karcagi, a kisújszállási, a kiskörei, a tiszakécskei, a kunhegyesi, a törökszentmiklósi, a cibakházi és a jászkiséri belvízvédelmi szakaszokon. – A belvízzel borított területek nagysága 3170 hektár Jász-Nagykun-Szolnok vármegyében, 160 ha pedig Hevesben – derül ki a Kötivizig csütörtöki adataiból.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában