Lélegzetelállító látvány

2024.03.30. 11:23

Egy tűt sem lehetett volna leejteni a szolnoki csillagvizsgálóban megrendezett földi űrutazáson - galériával, videóval

Egy cédére vagy egy bakelitlemezre hasonlít jobban a Szaturnusz gyűrűje? Melyik csillagköd hasonlít egy sajtburgerre? Többek között ezekről az érdekességekről is hallhattak azok az érdeklődők, akik egy képzeletbeli űrutazásra indultak pénteken este Szolnokon.

Rimóczi Ágnes

Különleges, izgalmas utazásra hívott a TIT Uránia Bemutató Csillagvizsgáló Szolnok - Kopernikusz-kör nagypéntek estéjén. A 24 emeletes toronyházban tartott virtuális előadáson a technika segítségével az űr olyan szegleteibe is bepillanthattak a látogatók, ahová eddig még az űrszondák sem.
Sokan érdeklődtek, zsúfolásig megtelt a toronyház tetején található Kopernikusz-terem, ami egy bő órára űrhajóként funkcionált. 

TIT,csillagvizsgáló,űr,naprendszer,előadás
Sokan részt vettek a különleges eseményen
Fotó: Mészáros János

A pilóta és az utaskísérő már készen állt, indulhatott az utazás. A számítógépes szimulációval egy óriási projektorra vetítettek, ami így olyan érzést nyújtott, mintha valóban egy űrhajóban ülnének és kinéznénk annak ablakán a kalandvágyó vendégek. Pilótaként Korpás Zoltán, narrátorként pedig Szabó Szabolcs Zsolt, a TIT Uránia Bemutató Csillagvizsgáló Szolnok - Kopernikusz-kör munkatársai kalauzolták az érdeklődőket a bolygók, galaxisok, csillagködök világában.

Honnan máshonnan kezdődhet az utazás, mint a Földről. Ami szerintem a legjobb hely a világon, mert máshol még nem jártam 

– kezdte a bemutatón Szabó Szabolcs Zsolt. 

A szimuláció segítségével fény derült arra is, hogyan mutat Szolnok éjszaka egy másik égboltról távcsövön keresztül. Aztán „bebarangolták" a Holdat, a vörös bolygót, a Marsot, a naprendszer legnagyobb bolygóját, a Jupitert, melybe a Föld nagyjából ezerszer elférne.
– És nézzük meg a Szaturnuszt, melyet a gyűrűrendszere tesz különlegessé. Ezt nem úgy kell elképzelni, mint egy lemezt. Azt rengeteg apró égitest összemosódó fénye alkotja, porszemek, apró kődarabok, melyek óriási sebességgel mozognak – magyarázta a szakember az „utazóknak", akik aztán a digitális szimulációs program segítségével berepültek a gyűrűrendszerbe.
Ezután az űrhajó fénysebességre kapcsolt, és a csapat „kiugrott" a saját naprendszerünkből. Ott csillagokról, csillagrendszerekről, ködökről hallhattak és közben természetesen meg is tekinthették ezeket. 

– Amiért néhány száz évvel ezelőtt még valakit megégettek volna, ma már elmondhatjuk, hogy a mai tudomány szerint a legtöbb csillag körül van valamilyen bolygórendszer – magyarázta Szabó Szabolcs Zsolt.
Aztán szólt a kettős-többes csillagrendszerek világáról, a nyílt- és szabályos halmazokról, és persze különleges alakzatokról is. Van például olyan csillagköd, ami almacsutkára, de olyan is, ami egy sajtburgerre hasonlít. 

A csillagok születnek, élnek és meghalnak. Hasonlítunk rájuk, mi emberek, csak a csillagok esetében több millió, sőt milliárd évekről beszélhetünk. Talán számukra felfoghatatlanok ezek az idősávok 

– tette hozzá.
Az űrutazók végül megnézték, hogyan is néz ki kívülről a Tejútrendszer spirális szerkezete, és persze „bekukkantottak" a szinte megfejthetetlen fekete lyukba is. Utazásuk után, pihenésképpen megtekinthették a várospanorámát a toronyház tetejéről. Egybehangzó vélemények szerint az aznap este különleges utazása, Földön és égen is, lenyűgöző élmény volt...

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában