Fejlesztés

2024.03.23. 09:30

Régi vágyuk vált valóra a fontos jászalsószentgyörgyi földút mellett élőknek

Az időjárástól függetlenül járhatóvá vált a Jászalsószentgyörgyöt Jászapátival összekötő földút egy szakasza, ami nem is földút többé.

Rózsa Róbert

Állt a falu külterületén a polgármester, és nézte a helyiek száz év után megvalósult álmát. Szarvák Imre polgármester volt ő, Jászalsószentgyörgy településvezetője, aki a csütörtökön a Jászapátit Jászalsószentgyörggyel összekötő út mellett mondta azt, százéves álom vált valóra, amit az elmúlt harminc évben minden politikus ígért.

útátadás
Szarvák Imre, Jászalsószentgyörgy polgármestere (balról), Pócs János, a Jászság országgyűlési képviselője és Borbás Zoltán, a megyei közgyűlés alelnöke adták át a fontos útfejlesztést
Fotó: Facebook.com / Pócs János

Az álom pedig maga az út, ami többé nem saras földút, legalábbis részben nem az.

Csütörtökön adták át ugyanis azt a fejlesztést Jászalsószentgyörgy külterületén, mely a falut Jászapátival összekötő utat – három kilométer hosszan – az időjárás viszontagságaitól függetlenül járhatóvá tette. Ezzel régi lakossági igényt teljesítettek részlegesen, amivel az ottani tanyákon lakók élete válik könnyebbé. És persze a térség gazdasági helyzetének javulását is várják a fejlesztéstől.

Az érintett útszakaszon zúzottkővel javították annak járhatóságát, oldalra pedig szikkasztó árkokat ástak a csapadékvíz elvezetésére. A hat méter széles, 40 centiméteres szerkezeti vastagságú új út megépítésekor innovatív megoldásokat is használtak. Eredetileg 2700 köbméternyi homokot kellett volna beépíteni az útba, ehelyett a geotextiles megoldást választották, jócskán csökkentve az építkezés környezeti terhelését.

A fejlesztést 95 százalékban a Vidékfejlesztési Program támogatta, a támogatás összege 189 millió forint volt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában