Találkozó

2024.03.08. 15:31

Még Erdélyből is érkeztek: gazdaasszonyokkal telt meg a vármegyeháza díszterme – galériával

A hazai vendégek mellett Erdélyből, Kárpátaljáról, a Vajdaságból és a Felvidékről is érkeztek gazdaasszonyok, gazdafeleségek a Szolnokon immár harmadik alkalommal megrendezett nőnapi találkozóra.

Kovács Berta

Már hagyomány, hogy a nőnaphoz kapcsolódva rendezik meg vármegyénkben a Kárpát-medencei Gazdaasszony Találkozót. Az immár harmadik alkalommal megvalósult rendezvénynek – melyet Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) vármegyei szervezete, a Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Gazdakörök Szövetsége és a Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Gazdaasszony Tagozat közösen hívott életre – a vármegyeháza adott otthont.

Kárpát-medencei Gazdaasszony Találkozó, nőnap, esemény
Megtelt a vármegyeháza díszterme a pénteki rendezvényen
Fotó: Nagy Balázs

A kulturális műsorelemekkel színesített találkozó programját is a nőnap jegyében állították össze, elsősorban a gazdaasszony vendégeknek kívántak hasznos információkat nyújtani a mezőgazdasági szektort érintő aktualitásokról, finanszírozási lehetőségekről. Továbbá arról is szó esett, hogyan lehet eredményesen összeegyeztetni a feleség- és anyaszerepet a hivatással.

Hubai Imre Csaba, a NAK vármegyei elnöke megnyitójában kihangsúlyozta, a gazdatársadalom asszonyai, lányai milyen fontos szerepet tudnak betölteni a család életében.

Szalay Ferenc, Szolnok polgármestere is szólt a hölgyek nélkülözhetetlen szerepéről, erejéről, de a vidék józanságától, hagyományairól is. Felidézte, hogy a nagyvárosokkal szemben a kisebb településeken még ismerik a disznóvágást, vagy akár azt, hogyan kell egy csirkét megkopasztani – tehát az önfenntartás képességét.

Jakab István, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Országos Szövetsége (MAGOSZ) elnöke, az országgyűlés alelnöke, a rendezvény fővédnökeként mondott beszédében a jelenlévőkön keresztül a Kárpát-medence asszonyait, az édesanyákat méltatta.

Ő is amellett érvelt, hogy „a férfiak ereje a hölgyek nélkül nagyon halovány”. A nők összetartó erejét egy példával illusztrálta: két évbe telt, míg a MAGOSZ ifjú gazda tagozata megalakult, de a döntés megszületésétől két hónap is elég volt ahhoz, hogy a gazdaasszony tagozat megalakuljon, és már országosan is rendezvényeket szervezzenek.

Az egybegyűlt hölgyekhez Nagyné Legény Ildikó, a MAGOSZ Gazdaasszony Tagozatának elnöke és Hubai Imre, a vármegyei közgyűlés elnökei is intézett pár gondolatot.

A nőnapi rendezvényen ezúttal is számos elismerés gazdára talált.

Czupp Pál fafaragó népművész alkotását vehette át a rendezvényen előadást is tartó Batthyány-Schmidt Margit, a Magyar Női Unió elnöke és dr. Kállai Mária országgyűlési képviselő, illetve Hornyákné Sila Katalin mezőtúri keramikus kifejezetten az alkalomra készített dísztáljával köszönték meg összesen huszonegy vármegyei és határon túli hölgy munkáját.

A szakmai programot ünnepi ebéd, majd kötetlen beszélgetés követte.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában