12 pont

2024.03.15. 16:06

Időutazás: a forradalom egyik ikonikus helyszínét, a Landerer nyomdát idézték meg a Jász Múzeumban - videóval

Több helyszínen, egész napos programsorozattal ünnepelték Jászberényben az 1848/49-es forradalom és szabadságharc évfordulóját.

Illés Anita

Már a nemzeti ünnep előestéjén elkezdődtek a programok. Március 14-én, csütörtökön dr. Pelyach István történész Március 15. és emlékezete címmel tartott előadást a Jász Múzeumban, majd forradalmi hangulatban rendezték meg a Slam Poetry estet a Főnix Műhelyházban. 

Jász Múzeum,Landerer nyomda,március 15
 Régi eljárással nyomtatták ki az 1848-as forradalom követeléseit tartalmazó 12 pontot a Jász Múzeumban
Fotó: Pesti József

Március 15-én, pénteken ünnepi szentmisével kezdődött a programsorozat a Nagyboldogasszony Római Katolikus Főtemplomban. A szertartás után az 1848-as emlékműnél a Viganó AMI és a Jászság Népi Együttes „Ne késsetek harangok…” című műsora a tánc és a zene nyelvén idézte fel a történelmi eseményeket. Az emlékmű és a Petőfi-szobor koszorúzását követően a Városvédő és Szépítő Egyesület megemlékezésével folytatódott a tiszteletadás az 1848-49-es hősök síremlékénél a Fehértói temetőben. 

Délután különleges múltidéző program várta a látogatókat a Jász Múzeumban, ahol a forradalom egyik meghatározó helyszíne, a Landerer nyomda elevenedett meg. Bár a nyomdagép nem korabeli gyártmány volt, de a digitális korban mégis nagy élményt jelentett kicsiknek és nagyoknak egyaránt, hogy kipróbálhatták a kézzel való nyomtatást. 

Ottjártunkkor éppen a Jászberényi Asztma Klub tagjai ismerkedtek a sokszorosító szerkezettel, majd Dávid Áron régész, a múzeum munkatársa segítségével kinyomtatták a 12 pontot. A forradalom követeléseit Lőrincz Béláné, a klub lelkes tagja olvasta fel társainak. A Főnix Műhelyházban a Csűrdöngölő Kulturális Egyesület és a Merende Műhely tagjai A kőleves elkészítésének titkaiba avatták be a játékos kedvű családokat, érdeklődőket. A társasjáték résztvevőinek különböző próbatételek során kellett megszerezniük a kőleves hozzávalóit, majd közösen, mesemondással fűszerezve készítették el az egyébként bukovinai ételt, a kapros pityókalevest. A Jászság Népi Együttes Székházában táncházzal várták a gyerekeket és a felnőtteket. 


 



 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában