1848 szellemisége

2024.03.15. 13:49

A forradalom és szabadságharc eseményeire és hőseire emlékeztek Szolnokon – videóval és galériával

A város több pontján is megemlékeztek az 1848/49-es forradalom és szabadságharc eseményeiről.

Köllő Judit

Ünnepi koszorúzással vette kezdetét a március 15-i múltidézés a Szolnoki Szakképzési Centrum Petőfi Sándor Technikum és Szakképző Iskola Petőfi-emléktáblánál. A koszorúzást követően a Tudomány- és Technika Házánál tisztelegtek hőseink előtt.

megemlékezés, 1848/49, forradalom és szabadságharc
A szolnoki városvezetés tagjai is tisztelegtek a forradalom hősei előtt
Fotó: Nagy Balázs

Nem sokkal később a Kossuth téren a Légierő Zenekar Szolnok és a Varga Katalin Gimnázium diákjainak közös előadásával folytatódott a megemlékezés. A rendezvényen Molnár Nikoletta, Jászai Mari-díjas színművész szavalatát követően bemutatták a történelmi zászlókat.

Ezt követően a Szolnoki Magyar Szablyavívó Iskola bemutatójával és a Varga Katalin Gimnázium ünnepi műsorával, valamint a Szolnok Város Ifjúsági díjainak átadásával folytatódott az esemény.  

2009 májusában – a Szolnok Városi Diákok Tanácsa kezdeményezésére – a szolnoki közgyűlés a város ifjúsági életében tevékenykedők iránt érzett tisztelete és megbecsülése jeléül „Szolnok Város Ifjúsági Díja” kitüntetést alapított azok részére, akik a város ifjúsági korosztálya körében kiemelkedő közösségépítő tevékenységet folytatnak. A kitüntetés oklevélből és egy Révi Norbert szobrászművész által készített kisplasztikából áll.

Elsőként a Szolnoki SZC Jendrassik György Gépipari Technikum 11. évfolyamos diákját, Albert Lászlót díjazták. A fiatal már kilencedikes korától aktívan tevékenykedett a közösségért, az iskolai diákönkormányzat tagja lett, ahol hamar kitűnt komoly gondolataival, szervezőképességével, aktivitásával.

Másodikként Petrován Edina kapott elismerést, aki 2020 szeptemberében kezdte tanulmányait a Szolnoki SZC Petőfi Sándor Építészeti és Faipari Technikum és Szakképző-iskolában. Érdeklődésének megfelelően a grafikus szakon tanul, ahol az elmúlt 3 évet kitűnő tanulmányi eredménnyel zárta.

Harmadikként pedig a Mathias Corvinus Collegium – Fiatal Tehetség Program – Szolnoki FIT Központ szervezet munkáját ismerték el. Az ingyenesen elérhető, élményalapú oktatás során a diákok az iskolai tananyagon túl számos izgalmas területtel ismerkedhetnek meg, ilyenek többek között a pénzügyi-, egészségügyi-, környezettudatossági témák, de előkerülnek a jövőkutatásról, az űrfizikáról szóló ismeretek is, sőt felfedezhetik akár a művészetek és a matematika összefüggéseit is.

A hőseinkre való megemlékezésen Szalay Ferenc polgármester ünnepi beszéddel köszöntötte a megjelenteket. Kiemelte: ezredéves történelmünk bizonyságul szolgál, hogy nem vagyunk gyermek nemzet. 

Kossuth Lajos tökéletesen megfogalmazta híres toborzó beszédében, hogy miért is fontos egy nemzetnek lerázni a feudális kötöttségeket, s kizárólag saját önállóságát szem előtt tartani. A magyarság történelmének egyik legszebb időszaka volt a 176 esztendővel ezelőtti forradalom. Egy büszke, hitét és határait megannyi ellenség és nehézség ellenére mindig vitézül őrző nép vált igazi közösségé - hangzott el a megemlékezésen.

A rendezvény Szkiba Tibor görögkatolikus parókus egyházi áldásával ért véget.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában