Tudja, mikor kell felbukkanni

2024.03.09. 19:55

Mindenki imádja Lacit, a jászberényi Hamza Múzeum öreg kandúrját – ismerje meg ön is!

Laci, a többlaki életet élő barátságos macska sok vidámságot és szeretetet csempész a jászberényi Hamza Múzeum és Jász Galéria falai közé. Évek óta bejáratos a gyűjteménybe, szinte már munkatársnak számít. Különleges megérző képességgel rendelkezik, mert rendszerint akkor bukkan fel, amikor rendezvényt tartanak a múzeumban.

Illés Anita

A minap éppen a felnőtteknek szervezett rajzszakkörön találkoztunk Lacival, a tizennégy év körüli, ivartalanított kandúrral a Hamza Múzeumban. Pillanatok alatt körbejárta az általa jól ismert útvonalat, majd egy kis simogatásért felugrott az alkotók melletti székre, ahol nyugodtan üldögélt néhány percig. 

Laci, macska, Hamza Múzeum
Laci nem modellként vett részt a rajzszakkörön, egyszerűen csak felugrott Farkas Pálné Erzsike mellé a székre, aki örömmel simogatta meg az idős kandúrt
Fotó: Pesti József

A fehér-szürke barátságos cicus régóta bearanyozza Farkas Edit, múzeumigazgató és munkatársa Csernus-Molnár Erika hétköznapjait. Természetesen a látogatók is örömmel fogadják a doromboló cukiságot.

A gyepmesteri telepről menekült meg

– A szomszéd Laci bácsi annak idején kiscicaként hozta el a gyepmesteri telepről. Gazdája halála után a kedves macska hontalanná vált, hol itt, hol ott bukkant fel és egyszer csak betért hozzánk is, a múzeumba. Laci bácsi után neveztük el, pillanatok alatt a kedvencükké vált. A tizennégy év körüli kandúr nagyon barátságos, imádja az embereket – mesélte Farkas Edit, a Hamza Múzeum és Jász Galéria igazgatója.

Megvannak a jól bejáratott helyei

Azt is elmondta, hogy Laci nem dekkol mindig a gyűjteményben, hiszen többlaki életet él, megvannak a jól bejáratott helyei. 

Különleges radarja van Lacinak, mert megérzi, ha rendezvény van nálunk. Legyen az játszóház, rajzszakkör vagy nyári tábor, szinte nincs olyan program, ahol ne bukkanna fel a résztvevők nagy örömére

– kapcsolódott be a beszélgetésbe Erika, kiemelve, hogy kedvencük jótékony hatással van a testi, lelki egészségre, csökkenti a stresszt és a szorongást. 

A kanapé tiltott zóna, így máshol alszik

Edit és Erika szeretettel gondoskodnak négylábú „munkatársukról”. Etetik, itatják, helyet biztosítanak neki. Tiltott zónának számít a kanapé, ahol nem heverészhet Laci, és persze a műtárgyakon sem erősítheti a körmeit. Mivel már idős, a pattogós labda és a csipogós egér teljesen hidegen hagyja, nem szívesen játszik. Ideje jó részét alvással, pihenéssel tölti.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában