Átadóünnepség

2024.03.10. 19:49

Új katolikus óvodát és zárdakápolnát avattak Jászárokszálláson – galériával, videóval

Hosszas előkészítő munka után két éve tették le a Szent Család Katolikus Óvoda alapkövét Jászárokszálláson, tavaly szeptember végén pedig birtokba is vehették a gyerekek. Az egykori zárda helyére épült óvodát és a megújult zárdakápolnát a vasárnap tartott átadó ünnepségen dr. Ternyák Csaba egri érsek áldotta meg. Szeptembertől három csoport indítását tervezik.

Illés Anita

A Magyar Katolikus Egyház országos óvodafejlesztési programja keretében, a kormány támogatásával épült meg a Szent Család Katolikus Óvoda Jászárokszálláson, a Tél utca 1. szám alatt, ahol egykor zárda működött. Az átadóünnepség vasárnap szentmisével kezdődött, melyet dr. Ternyák Csaba egri érsek mutatott be a Szentháromság római katolikus templomban. 

óvoda,avatás,zárda,kápolna
Szentmisével kezdődött az átadóünnepség Jászárokszálláson
Fotó: Pesti József

– Mi az, ami bennünket ebben a furcsa világban igazi örömre tudna hangolni? - tette fel a kérdést szentbeszédében az érsek atya. A választ a mai evangéliumban találjuk, mely tartalmazza a következő mondatot: „Mert úgy szerette Isten a világot, hogy egyszülött Fiát adta oda, hogy aki benne hisz, el ne vesszen, hanem örök élete legyen. Isten nem azért küldte Fiát a világba, hogy elítélje a világot, hanem hogy általa üdvözüljön a világ” – idézett Szent János evangéliumából dr. Ternyák Csaba, aki szerint az igazi örömöt Isten önzetlen szeretete jelenti.

„Szeretetben nevelődhetnek az új generációk”

Kegyelmi pillanatnak nevezte a mai napot, amikor átadhatják az egykori Zárda-kápolna mellett épült Szent Család Katolikus Óvodát, ahol az új generációk istenhitben, szeretetben nevelődhetnek. 

– Ez az óvoda példát akar állítani a jászárokszállási családok elé, hogy a Szent Család vonzásába kerüljenek és Jézus Krisztus szeretete betöltse életüket – tette hozzá. A szertartást követően a résztvevők az óvodába vonultak, ahol a megújult Zárda-kápolnában folytatódott az ünnepség. Elsőként Tóth Zoltán Gyuláné óvodaigazgató köszöntötte a jelenlévőket.– Az óvoda mindaddig csak egy épület volt, míg élettel meg nem telt. A Szent Család Katolikus Óvodába 2023. szeptember 29-én költöztek be a gyerekek. Igyekszünk példamutatóan élni, hitünket gyakorolni, hogy ezt a szülők és a gyermekek is átvegyék – mondta az intézményvezető. Az óvoda jelenleg egy csoporttal, húsz gyermekkel működik. Terveik szerint szeptembertől három csoporttal kezdik az új nevelési évet.

„A gyermek a legfontosabb érték”

Az eseményt megtisztelte jelenlétével Pócs János országgyűlési képviselő is, aki hangsúlyozta, hogy a gyermek a legfontosabb érték, ezért a legjobb döntés volt az egyházi fenntartású intézmény létrehozása a városban. Úgy fogalmazott, hogy a lélekből jövő hit a siker és a boldogság alapja. 

Antal Péterné Szerző Ildikó polgármester köszöntőjéből megtudtuk, hogy a kápolna maga a történelem, meghatározó a jászárokszállásiak életében. Az pedig külön érték, hogy az óvodával egybeépítve újult meg. 

– Sokak arcán látom, hogy eszükbe jutnak a kedves nővérek. Sok időt töltöttünk itt. Volt, aki énekelni, zongorázni jött, míg mások németet tanulni – idézte fel meghatódva a városvezető.

Mérföldkő ez a beruházás a település életében

Az önkormányzat nevében köszöntet mondott mindenkinek, aki közreműködött a település életében mérföldkőnek számító beruházás megvalósításában.

Az ünnepi beszédek sorát dr. Ternyák Csaba egri érsek zárta, kiemelve, hogy az óvodában magyarságukhoz hű, keresztény gyerekeket szeretnének nevelni a jövőnek, akik szeretik és tisztelik a múltat és tudják, hogy csak az a fa nőhet nagyra, amelyik mélyre eresztette a gyökereit. A rendezvényen lélekemelő műsorral közreműködtek az óvodások és a Szentháromság templom kórusa.

Régen polgári leányiskola működött a Zárdában 

Aczél József apát plébános vezetésével a Zárda építését 1920-ban határozták el, majd 1922-re el is készült – olvasható a város honlapján. A Zárdában először a Szatmári Irgalmas Nővérek telepedtek le, ahol Polgári Leányiskolát alapítottak. Ezzel erős oktatási alapot hagytak az 1939 augusztusában érkező rend, az Isteni Megváltó Leányai számára. Az oktatás 1948-ban befejeződött, de a nővérek 2005-ig vezették a Zárdát. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában