Verseny

2024.03.16. 06:55

Ketten is pályáznak a postaszolgáltatások átvételére Püspökiben, az egyik maga az önkormányzat

Egy helyi vállalkozó, és az önkormányzat is ringbe száll bizonyos postai szolgáltatások további működtetéséért Tiszapüspökiben. A szolgáltatások átvételének lehetőségét még 2023 februárjában hirdette meg a Magyar Posta Zrt. Míg a vállalkozó saját üzletében, az önkormányzat a már meglévő kisposta épületében vinné tovább a postai szolgáltatásokat.

Molnár-Révész Erika

Már tavaly december elseje óta a törökszentmiklósi bázispostáról kézbesítik házhoz a leveleket Tiszapüspökiben, de a település helyi kispostája azóta is fogadja az ügyfeleket. Hogy meddig, és hogyan, egyelőre nem tudni, ugyanis a Magyar Posta 2023-ban meghirdetett postapartneri programjára jelentkezett egy helyi vállalkozó. 

posta,tisapüspöki,bander józsef
Az önkormányzat ebben, a meglévő épületben működtetné tovább a postát, úgy, hogy minél több szolgáltatás megmaradjon – mondta a helyszínen Bander József polgármester
Fotó: Mészáros János

– A településen postapartneri szolgáltatóhely létesítésére vállalkozói regisztráció érkezett társaságunkhoz. A pályázóval a tárgyalások jelenleg folyamatban vannak – válaszolta ezzel kapcsolatos kérdésünkre a Magyar Posta Zrt. 

Mint írták, a 2023. februárjában meghirdetett postapartneri programra önkormányzatok, vállalkozások, például különböző üzletek, boltok, bankfiókok is jelentkezhetnek. 

– Ez az új partneri modell lehetőséget teremt arra, hogy az ügyfelek a postai szolgáltatásokat továbbra is helyben, több szolgáltatással egyidejűleg, akár hosszabb nyitvatartási időben vegyék igénybe, így a vállalkozások a meglévő tevékenységükhez kapcsolódó szolgáltatásként növelni tudják az ügyfélkörüket, a vásárlói kosarukat – indokolta a lépést a szolgáltató. Erre a lehetőségre jelentkezett a püspöki vállakozó, hogy a saját üzletében vinne tovább bizonyos szolgáltatásokat, de ez azt jelentené, hogy a jelenleg működő kisposta nem fogadná tovább az ügyfeleket.

– A márciusi ülésen a képviselő-testület elé terjesztem azt a javaslatomat, hogy regisztráljunk mi is. Jelentkezzünk postapartnernek, és kezdjünk tárgyalásokat abban az ügyben, hogy az önkormányzat működtesse a tovább a postát minél több olyan szolgáltatással, melyere a lakosságnak szüksége van. Ugyanis, a lakosság részéről jogos igény, hogy továbbműködjön ebben az épületben a szolgáltatás –hangsúlyozta Bander József polgármester. Mint mondta, úgy véli, az önkormányzat meg tud birkózni a szerződésben kikötött 3 év költségeivel. 

– Van ebben némi felelősség, hiszen képzett postai kisegítő munkatárs kell hozzá, de a képzést vállalja a Magyar Posta. Annyi információnk van, hogy napi szinten két óra hosszában kötelező működtetni a postahivatalt, és ha megkötjük a szerződést, akkor 3 éven keresztül ezt nem változtathatjuk meg – részletezte a telpülésvezető. Hozzátette, egyelőre azt az információt várják, hogy pontosan mekkora összegért adná bérbe a szolgáltató az önkormányzatnak a kisposta épületét, ettől függ ugyanis az, hogy tovább tudja-e vinni az önkormányzat a szolgáltatásokat. 

Több kistelepülésen már boltban nyújtanak postai szolgáltatást 

A Magyar Posta Zrt. szerint sikeres az egy éve meghirdetett postapartneri program. 

– Mind az önkormányzatok, mind helyi vállalkozások és helyben működő országos kereskedelmi hálózatok nagy számban érdeklődnek az új postapartneri program iránt. A 2023. februárban meghirdetett új konstrukció szerint – az eddigi tárgyalások eredménye alapján – országosan több mint 400 postapartnerség valósult meg – írták válaszukban. 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában