Svédasztal

2024.03.06. 15:00

Bevált a szolnoki ötlet: máshol is bevezetik a menzákat érintő újítást – videóval és galériával

Tavaly ősszel vármegyénkben elsőként a Kőrösi Csoma Sándor Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskolában vezették be a svédasztalos menzát. Az elmúlt hónapok tapasztalatai szerint kifejezetten jól működik a rendszer. Szerdán délben Szalay Ferenc szolnoki polgármester és dr. Túróczi Imre, Rákóczifalva első embere közösen tekintették meg a menza működését – nem véletlenül.

Köllő Judit

– A városüzemeltetés feladata a közétkeztetés megfelelő szintű ellátása – kezdte sajtótájékoztatóját Szalay Ferenc szolnoki polgármester. – Korábban az volt a tapasztalatunk, hogy sok étel marad a tányérokon, és veszik ezzel kárba. A svédasztalos menza lényege viszont pont az, hogy a fiatalok annyit szednek az ételből, amennyire szükségük van. Sőt! Kétféle meleg étel közül is választhatnak.

NB svédasztalos menza (3 of 13)
Finom, és annyit szednek belőle, amennyit szeretnének: hódít a svédasztalos menza a Kőrösiben
Fotó: Nagy Balázs

Ebédidőben dr. Túróczi Imre, Rákóczifalva polgármestere is megtekintette a svédasztalos menzát. Nem véletlenül volt rá kíváncsi: a településvezető elmondta, hogy március végétől szeretnék bevezetni a svédasztalos menzát a helyi általános iskolában. Céljuk, hogy az alsó-felső tagozatos diákok számára egyaránt biztosítsák ezt a Szolnokon már jól működő rendszert. 

És ami igazán fontos: nemcsak a felnőttek, hanem a diákok is pozitívan vélekednek a több mint fél éve működő svédasztalos menzáról!

– Amikor bevezették a svédasztalt, először nagyon furcsának gondoltuk az osztálytársaimmal – árulta el hírportálunknak a felső tagozatos Kállai Rikárdó. – Valahogy akkoriban még nem értettük a működését. Azóta viszont nagyon megszerettem ezt a fajta étkezést, mert nem kell olyan sokat várni az ebédre, és könnyebb is választani az ételek közül. Én például ma rántott húst, petrezselymes krumplit és savanyúságot választottam, mert nagyon finomnak tűnik... – tette hozzá a fiú, majd evőeszközöket ragadott.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában