Galériával és videóval

2024.03.12. 17:23

A tapasztalás fellegvára: megnyílt a Szakmák Palotája a szolnoki Kossuth téren

Ünnepélyesen megnyitotta kapuit kedden a Szolnoki Szakképzési Centrum Szakmák Palotája elnevezésű pályaorientációs központja a szolnoki Kossuth téren. Az eseményen Fejér Andor, Szolnok alpolgármestere, dr. Magyar Zita, a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal elnöke, valamint Hicsó György, a Szolnoki Szakképzési Centrum kancellárja köszöntötte a vendégeket.

Kocsis-Szabó Lilla Laura

Eszközök, gépek, felszerelések változatos garmadája várta az érdeklődőket a Szakmák Palotájában kedden délután. A különféle szakmákhoz kapcsolódó tevékenységeket bárki kipróbálhatta, aki belépett az épületbe, az iskolások közül éppen a Szolnoki Kodály Zoltán Ének-zenei Általános Iskola és Néptánc Alapfokú Művészeti Iskola diákjai ismerkedtek az asztalok kínálatával.

szakmák palotája,szakképzési centrum,szolnok
A tevékenységek kipróbálása a legnépszerűbb lehetőség 
Fotó: Nagy Balázs

A központ már előző év decemberében látogatható volt, nagy érdeklődés övezte, leginkább az adventi időszakban, idén januártól ismét kitárta kapuit és fogadja az iskolás, óvodás csoportokat, valamint egyéni látogatásokra is lehetőséget biztosít.

– Nagy öröm számunkra, hogy mindig tudunk valami újat nyújtani itt Szolnokon. Az elmúlt évek sikerei, amelyeket a szakképzési rendszerben elértünk, mind alátámasztják ezt – hangsúlyozta Fejér Andor alpolgármester. 

Kiemelte, az egyik legnagyobb elismerés a Debreceni Egyetem részéről érkezett, azáltal, hogy az ősszel induló műszaki egyetemi képzéshez a Szolnoki Szakképzési Centrum biztosítja a hátteret, akár az elméleti képzés kapcsán is – folytatta, majd kiemelte, a város mindig is büszke volt arra az oktatási színvonalra, amely a vármegyeszékhelyet jellemzi. A következőkben dr. Magyar Zita, a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal elnöke szintén megosztotta gondolatait a jelenlévőkkel.

– Szívesen jövök Szolnokra, jó ide megérkezni és tapasztalni, hogy itt mindig történik valami – kezdte az elnök. Hangsúlyozta, az újítás, a megújulás fontos alappillére a fejlődésnek, amihez az együttműködés is elengedhetetlen.

– Ehhez kell egy támogató, elismerő légkör az önkormányzat részéről, de a tankerület vezetőjével, a tankerület intézményeivel is megfelelő kell legyen a kommunikáció, a közös munka – magyarázta. Gondolataiban kitért arra, hogy az egészen fiatal generációknak is szükséges bemutatni a lehetséges karrierutakat, melyeket a szakképzés kínál.

– Ebben még sok a tennivaló, igyekszünk megmutatni a pedagógusoknak, szülőknek, gyerekeknek, hogy aki a szakképzést választja, az jól választ – mondta dr. Magyar Zita. Hozzátette, az érdeklődés növekszik, a felnőttképzés iránt is, hiszen az ember életében bármikor eljöhet az újratervezés, az új távlatok felé történő nyitás pillanata.

A következőkben Hicsó György, a Szolnoki Szakképzési Centrum kancellárja szólt a jelenlévőkhöz:

– Már decemberben is nagy érdeklődés övezte az épületet, az adventi foglalkozások sok érdeklődőt csábítottak. Az érdeklődés nem hagyott alább januárban sem, amikor a próba nyitvatartás alatt is érkeztek a fiatalok – mondta. Kiemelte, egyebek mellett a hegesztés, az esztergálás, a szakmákat bemutató videók bizonyultak leginkább érdekesnek, de a pályaválasztási tanácsadás szintén hasznos lehetőség az érdeklődők számára.

– A Nézd! Fogd! Csináld! szlogennek megfelelően pedig mindenképpen a tevékenységek kipróbálása a legnépszerűbb lehetőség – mondta.

Mindig más kínálattal készülnek

A Szolnoki Szakképzési Centrum összesen nyolcvan szakmát oktat, tizenegy intézményben.

– A Szakmák Palotája változatos tevékenységek bemutatásával igyekszik közelebb hozni a szakmákat a fiatalokhoz. Ez azért fontos, mert egy-egy tevékenység akár több szakmában is megjelenhet – mondta Hicsó György, a Szolnoki Szakképzési Centrum kancellárja. Hozzátette, éppen ezért igyekeznek mindig változtatni a kínálatot, illetve alkalmazkodni annak a csoportnak az érdeklődéséhez, igényeihez, amelyik a helyszínre érkezik.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában