Tortúra

2024.03.18. 11:22

„Végre elkészült” – kis híján kudarcba fulladt a kisújszállási iskola felújítása

A tervezettnél fél évvel később, csak február közepe óta tanulhatnak az új iskolában a kisújszállási Móricz Zsigmond Református Kollégium, Arany János Általános Iskolai Tagintézményének felső tagozatos diákjai. A Kálvin utcai épület felújításával kapcsolatos tudnivalókról a helyszínen Tóth József főigazgatóval beszélgettünk.

Daróczi Erzsébet

 – Végre elkészült! – mondtuk sokan felsóhajtva január 31-én, hiszen megannyi nehézség után az épület akkor kapta meg a működési engedélyt – kezdte Tóth József, aki szerint lehetett volna ez egy szokványos pályázati eljárás, ahol a kivitelező kiválasztása után lezajlik az építkezés, megtörténik az átadás-átvétel, de itt nem így történt. 

Móricz Zsigmond református kolégium, Aany János Általános Iskola,feújítás,épület,
Tóth József főigazgató a helyszínen beszélt hírportálunknak a Kálvin utcai épület felújításával kapcsolatos problémákról 
Fotó: Daróczi Erzsébet

– Jogosan hallhattunk kritikákat gyülekezetünk tagjaitól, a városlakóktól, sok esetben kollégáinktól és a szülőktől is, de mi folyamatosan kerestük a megoldási lehetőségeket, hogy ne a teljes kudarc jellemezze a megkezdett építkezést, és ha nem is az eredeti tervek szerinti tartalommal, de elkészülhessen az épület – mondta a főigazgató, aki röviden vázolta is az előzményeket.

– A történet 2017-re nyúlik vissza, amikor benyújtottuk a pályázatot, de azt első körben elutasították. Fellebbezésünk nyomán a támogatható kategóriába sorolták, a kollégiumi pályázatunkkal együtt. A két beruházási lehetőség közül végül az általános iskolai beruházás megvalósítása mellett tette le a voksát a fenntartónk. Sajnos a pályázat támogatásáról szóló döntés csak 2019-re született meg, amikorra az építőipari árak jelentősen megnövekedtek, így változatlan műszaki tartalommal nem tudtuk megvalósítani a projektet. Az átdolgozás után 2022. április 21-én köthettük meg a kivitelezési szerződést. Ekkor még nem látszott, hogy a vállalkozó hozzáállása, gazdasági problémái jelentősen átszabják a megvalósulást, hiszen 2023 tavaszára csak a beruházás 30 százaléka készült el. 

A vállalkozó ezt követően nem mutatott hajlandóságot a további munkavégzésre. Miniszterelnökségi egyeztetést követően, javaslatunkra olyan új alvállalkozót vont be a kivitelező, aki szeptemberig több mint 72 százalékos készültségig elvégezte a munkát. Így legalább a részbeni teljesítés megtörtént, és nem kerültünk az időközben pénzükért sorban állók közé, ugyanis 2023. július 19-én felszámolási eljárás indult a közbeszerzésen nyertes cég ellen. 

A projektet a felszámoló­biztossal zártuk le, ami tovább bonyolította helyzetünket. Az intézményi költségvetésünk jelentős megterhelésével októberben saját forrásból, az új kiviteli tervek alapján közbeszerzést folytattunk le, így a nyertes kivitelező befejezhette a hiányzó építési munkálatokat, február közepén megkezdődhetett a tanítás az épületben, már csak az udvar rendezése van hátra – vázolta a főigazgató, aki köszöni a fenntartónak, hogy támogatta a beruházás folytatásának lehetőségét akkor is, amikor ennek nagy volt a kockázata. 

Biztosítottak a feltételek

– Köszönöm minden közreműködőnek a munkáját, akik segítették, hogy befejeződhessen az építkezés – mondta Tóth József főigazgató. – Hálás vagyok a kisújiak, a szülők, a kollégáim és a diákok türelméért. Úgy vélem, az új épület jobb körülményeket, magas színvonalú pedagógiai munka feltételeit teremtette meg az aranyosoknak – tette hozzá. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában