Visszatekintés

2024.04.23. 19:55

Máig nem feledik a vészterhes napokat: így pusztított a 2006-os árvíz a Tiszazugban – galériával

Szinte napra pontosan 18 éve veszélyeztette a Tiszazugot a Tiszán addig soha nem látott árhullám. A környékbeli települések összefogtak, a homokzsákok pakolását a katonaság koordinálta. Fotókkal emlékezünk vissza a közel két évtizeddel ezelőtti eseményekre.

Pakainé Pusztai Nóra

Több tízezer homokzsák védte a tiszazugi településeket 2006 áprilisában. Hatalmas árhullám vonult le a Tiszán, a gát megrepedt, a szelevényi lakosokat kitelepítették.

A most negyvenes éveiben járó Tóth László mesélte el, hogyan emlékszik vissza azokra a hetekre.

Árvíz
Homokzsákokkal védekeztek az árvíz ellen
Fotó: Mészáros János / Forrás: MW-Archív

– Kecskeméten dolgoztam, és Csépán laktam akkoriban. A házunk nem volt veszélyben, az akkori barátnőm – aki azóta már a feleségem – viszont szelevényi volt, oda mentem át homokzsákot pakolni. A főnököm is megértette a helyzet súlyosságát, két hétig nem mentem dolgozni – emlékezett vissza.

Megjött a hír: kitelepítik a Szelevényen élőket

Akkor még nem hirdették meg a kitelepítést, elmondása szerint, aki élt és mozgott, valamint meg tudta fogni a lapátot, az dolgozott. Egyszerre hihetetlenként és izgalmasként írta le a 2006-ban történteket. A vízszint egy-két helyen láthatóan magasabb volt, mint a gát...

– Pakoltuk a homokzsákot, amikor szóltak, hogy a csongrádi szakaszon megrepedt a gát, traktorpótkocsin utazva indultunk oda, beragadtunk a sárba, ekkor kaptuk a kitelepítés hírét – mesélte.

Nyaralókban, sportcsarnokban helyezték el őket

A veszélyben lévő települések lakosait cserkei nyaralókban, illetve a kunszentmártoni sportcsarnokban helyezték el.

– Az állatok, jószágok szállításában is segítettünk, majd a kitelepítések után bátyámmal, aki körzeti megbízott volt járőröztünk. Naponta kétszáz kilométert tettünk meg a településen – szólt arról, ahogy az ingatlanokban maradt értékekre vigyáztak.

Megmenekült a falu az összefogásnak hála

A Csépa és Tiszasas közötti útszakasz mellé 2-3 nap alatt ideiglenes gátat építettek, készülve arra, ha a Tisza kiönt, akkor is biztosított legyen a közlekedés.

– A környékbeli települések sok segítséget kaptak, adományok is érkeztek, a téesz depójából biztosította az önkormányzat az ételt és az italt. Az összefogás eredménye meglátszott, hiszen megmenekült a falu – foglalta össze.

Most sem tenne másként, ha úgy alakulna

A gátszakaszt azóta teljesen kicserélték Szelevény és Csongrád között, a folyó felsőbb szakaszain tározókat is építettek, melyek el tudják vezetni a vizet, így azóta ekkora áradással nem kellett számolni a térségben.

– Ha még egyszer megtörténne, akkor is hadra fognám magam. A környék veszélyben volt, és én jónak gondoltam azt, amit csinálok, most sem tennék másként – mondta határozottan Tóth László.

Mindenki hasonlóan emlékszik vissza azokra a vészterhes napokra

A tiszazugi kistelepülés közösségi oldalán közzétett néhány fotó bejegyzések, hozzászólások lavináját indította el. A megszólalók többsége egyetértett abban, hogy az összefogás nélkül nem menekülhetett volna meg a Tiszazug. Az egyik hölgy úgy fogalmazott, gyakran eszébe jutnak azok a napok.

– Nagyon nehéz és lesújtó időszakot éltünk át, mindenki ott és akkor segített, amikor és ahol éppen szükség volt rá. Az az emberfeletti munka, amit akkor láttam egy életre a szívembe, agyamba vésődött. Soha, de soha nem felejtem el azt az összefogást, amit akkor a falu lakosai mutattak – utalt a közel két évtizedes emlékeire. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában