Árvíz után

2024.03.05. 19:55

Mentetlen: irdatlan mennyiségű szemetet hagyott maga után a Tisza Szolnokon – galériával

Egyes telkek még vízben állnak, máshol már a helyreállítás zajlik Szolnokon, a Mentetlenen. A Tisza közelmúltbeli áradása súlyos károkat ugyan nem okozott az ott élőknek, de a folyó által a kertekben hagyott nagy mennyiségű hordalék és szemét eltakarítása még jó ideig munkát ad a Mentetlen lakóinak.

Rózsa Róbert

Csinos tavacska áll Gábor szolnoki Mentetlenen lévő udvarában, de aranyhalat nem érdemes benne keresni. A Tisza vize az, amit ott lappang a füvön, körbeölelve a férfi filagóriáját is. Az udvar már vízből kint lévő részét sár és műanyag flakonok borítják.

mentetlen, tisza, áradás
Tiszavíz a kert végében a Mentetlenen. Kiapadhatatlan munka
Fotó: Mészáros János

Elborítja a folyó szemete a Mentetlent

Ennyi szemetet még sosem hozott a Tisza

– jelentette ki a férfi. Pedig látott már jó pár kiöntést a Mentetlenen, elvégre – mint mondta – oda született, az a háza, ahol kedden, áradás utáni takarítás közben beszélgettünk, 17 éve van meg. A sok hulladék vélekedése szerint a széljárás meg a mostani védekezés miatt érkezett. Az ár utáni helyreállításokban pedig már tapasztalt, és készült is rá.

– Eleve úgy építettük a házat, hogy ellenálló legyen. Vasbeton az egész – mutatott a falra, amelyen náluk ezúttal boka feletti szintig ért fel a víz. – Hét méter 20 centis vízállásig tudunk védekezni a Mentetlenen, de most végül 7,38-nál állt meg a víz. Sajnos Kisköre nem fogta meg. Azt egyébként nem értem, mire valók a tározók, ha nem nyitják meg azokat – tette hozzá. Gábor amúgy nagy világjáró. Dolgozott a világ számos részén, az Egyesült Államoktól kezdve a Távol-Kelet több országán túl Norvégiáig. A Mentetlen viszont mindig hazahúzza.

– Előttünk a Tisza, mögöttünk az erdő, az emeletemről látom Szolnokot. Szeretek itt lenni.

Major Róbert rutinos. Gumicsizmában haladt az Üdülő soron, mert autóval még nem tudott behajtani. Szemlét tartani jött, mivel stégje van a Mentetlenen. Igazi vízi ember – mondta –, egy órát eltölt a Mentetlenen, és máris sokkal jobban érzi magát. – Ez a legjobb hely a világon! – szögezte le.

Szembe érkezett közben ismerőse.

– Nincs már nálad víz! Nálam sincs már – mondta amaz, aki szintén gumicsizmában ballagott visszafelé. Kész rutin a hely.

Egyébként Major Róbert is úgy látja, a szeméttel van problémájuk.

Két zsákkal már begyűjtöttem csak palackokból. De el azért nem viszem. Majd a kommunális elviszi! Összeszedtem jóindulattal, hát még sétáltassam is?!

– nevetett a férfi. Közben elmondta azt is, a folyópart már nagyon szakadozik feléjük. Túl sokszor volt fenn a víz, szerinte a parti fák is bedőlnek hamarosan, nem bírják már sokáig.

Vízbe futnak még az utcák

Ez a terhelés az elmúlt hetekben amúgy valóban erős volt. Mint hírportálunk is beszámolt, a Tiszán december óta már a hetedik árhullám vonult le, múlt hétfőn több mint egy napon át tetőzött a folyó a vármegyeszékhelynél. A Mentetlent védő nyári gát homokzsákjai már az azt megelőző napon feladták a harcot, a terület víz alá került, és csak most, egy hét elteltével kezd nagyjából kiszabadulni a folyó szorításából.

Miközben többen már megkezdték telkeiken a helyreállítási munkákat, aközben az áradás kedden még erősen érződött a térségben. Ahol nincs aszfaltút, ott szúnyogkelesztő iszapban cuppogtunk, melynek szaga is beterítette a környéket. Fasorok, gyümölcsösök álltak vízben, a mélyebben fekvő utcák is az ártér vízébe futottak, mivel az ár a nyári gát felől tört be a területre.

– Idáig ért a víz, ez a csík a falon a nyoma – mutatott nagyjából térdmagasságig háza falára a 82 éves Babnigg Ákos. Szerinte amúgy most aránylag jól megúszták, hiszen például a 2000-es árvíznél csak az áradás által otthagyott iszap térdig ért. Azért nézett már ki jobban a porta az elmúlt 42 évben, amióta az övé: levelek, gallyak, iszap, folyami hordalék borította az udvart.

Igyekszik is mielőbb eltakarítani a szennyeződést, de lesz még bőven dolog, mire végez.

– Naponta három órán át tudom csinálni. Tudják, 82 évesen ez már engem megválaszt... – tette hozzá búcsúzóul az idős tulajdonos, majd folytatta a munkát. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában