Szakmai kerekasztal

2024.04.02. 16:00

Komoly károkat okoz az agresszív halfaj, a megállításáról is tanácskoztak a Tisza-tónál

Az őshonos halfajainkat kiszorító, invazív busa térnyerése elleni fellépés lehetőségeiről szervezett szakmai kerekasztal-beszélgetést Kiskörén a Heves Vármegyei Kormányhivatal. A Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Kormányhivatalt dr. Berkó Attila főispán képviselte a megbeszélésen.

Rimóczi Ágnes

A Tisza-tó kincseinek megőrzése volt a témája a minapi kerekasztal-beszélgetésnek.

Kisköre,őshonos,halfaj
A tanácskozáson dr. Berkó Attila főispán (jobbra) is részt vett
Forrás: JNKSZVK

– Közös kincsünk az ötvenéves Tisza-tó, megőrzése pedig közös felelősségünk – köszöntötte Ignácz Balázs Heves vármegyei főispán a kiskörei esemény résztvevőit. Gondolatmenetéhez csatlakozott dr. Berkó Attila, a Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Kormányhivatal vezetője is, kiemelve a térség jövőjével kapcsolatos gazdasági, politikai és szakmai egyeztetések fontosságát.

Az eseményről vármegyénk kormányhivatala is beszámolt. Ahogy a honlapjuk írják: a busát a 60-as években Kínából telepítették be magyar halastavakba, egy évtizeddel később azonban már természetes vizeinkben is találkoztak a szaporulatával. A planktonokkal táplálkozó, gyorsan és nagyra növő hal az őshonos fajoknak (amur, ponty, keszeg) élőhely- és táplálékkonkurenciát jelent, ökológiai problémát okozva a Tisza-tavon is. A Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság szakemberei arról számoltak be, hogy a 2014-ben elkészült hallépcsőnél a busa tömeges jelenlétét tapasztalják.

A busa – és a szintén inváziós törpeharcsa – állományának csökkentésére a Tisza-tavi Sporthorgász Közhasznú Nonprofit Kft. 2015 óta szervez szekciós halászatot. Beszámolójuk szerint tavaly közel húszezer kilogrammnyi busától szabadították meg a tavat a szerződéses halászok, varsás és kopoltyúhálós módszerekkel.

– A résztvevők szót ejtettek a sporthorgászok szerepéről, a halmonitorozás módszereiről és a busa fogyasztásának, piaci szerepének bővítési lehetőségéről is. A tanácskozáson részt vettek az Agrárminisztérium, a Közép-Tisza-vidéki Horgász Egyesületek Szövetsége és a Magyar Országos Horgász Szövetség képviselői is – számoltak be a Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Kormányhivatal illetékesei.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában