Édes Szívem!

2024.04.24. 17:23

Helyi különlegességeket varázsoltak a tányérokra a jászkunsági cukrászok – videóval, galériával

Mezőtúri birsalma, kisújszállási vadrizs, homoktövis, aszalt szilva, csipkebogyó – egyebek mellett ezekből, a térségre jellemző hozzávalókból készítettek különleges desszerteket a tehetséges cukrászok. Jász-Nagykun-Szolnok vármegyében idén második alkalommal szervezték meg az Édes Szívem! – Desszerttúra az Alföld szívében elnevezésű gasztroturisztikai programot. Az idei finomságokat a szolnoki Aranylakat Bisztróban mutatták be szerdán.

Pakainé Pusztai Nóra

Idén is folytatódik az Édes Szívem! elnevezésű gasztroturisztikai program Jász-Nagykun-Szolnok vármegyében. Ebből az alkalomból tehetséges cukrászok álmodtak meg különféle finomságokat, melyeket szerdán a szolnoki Aranylakat Bisztróban mutattak be. 

A berekfürdői Park Étterem cukrászai Csipike fantázianevű különlegességükkel rukkoltak elő
Fotó: Mészáros János

A cukrászok a délelőtt folyamán az utolsó simításokat végezték a konyhában, majd tálalták az ételcsodákat. A helyiségbe belépve szemet gyönyörködtető látvány fogadta az embert, kóstolásra csábítottak az édességek. Mint megtudtuk, az „Édes Szívem! – Desszerttúra az Alföld szívében” kezdeményezés célja ezúttal is kettős: egyrészt arra motiválni a vendégeket, hogy fedezzék fel azokat a településeket, melyeket legismertebb turisztikai úticélokon kívül esnek, másrészt az, hogy a figyelemfelkeltő kulináris ajánlattal a főszezonon túli utazásokat is bátorítsák.

A turizmus szolgálatába állítanák a gasztronómiát

Első alkalommal 2022. május 9-én indítottuk útjára ezt a programot 

– kezdte Galó Anita, az „Alföld Szíve” Térségi Turisztikai Egyesület titkára. Hozzátette, a térségbe érkezőknél a gasztronómia nem szerepelt az utazási motivációk között, a programmal ezen is szerettek volna változtatni.

– Olyan értékeink, hagyományaink és kreatív szakembereink vannak, akiket a turizmus szolgálatába állíthatunk – mondta.

Más érdekes a turistának, mint a helyi közösségnek

Mautner Zsófi gasztrobloggerrel, az Alföld Szíve gasztronagykövete kifejtette, kettős szerepet vállalt. 

– A közös ötletelés során a szemem a budapesti gasztronómiai világ felől irányul a térségre, a szívem viszont itt dobog, hiszen a családi kötelékekkel fűződöm a Jászkunsághoz – foglalta össze.

Szerinte más az érdekes a nagyvárosi gasztroturistának, mint a helyi közösségeknek, ezért is tartja örömtelinek, hogy a bemutatott desszertek ilyen sokszínűek.

A napi éttermi munka mellett álmodták meg a cukrászok a most asztalra kerülő desszerteket, melyek a következő időszakban a vendéglátó egységek kínálatába is bekerülnek. 

A mezőtúri birsalmától a kisújszállási vadrizsig

Mautner Zsófi bemutatta a desszertek elkészítőit és a finomságokat. Így kerülhettünk közelebb egyebek mellett a sárgabarack lekváros, darált diós ferdinándhoz vagy éppen a rendezvénynek helyet adó étterem sárgarépás titkos kertjéhez. A résztvevők megkóstolhatták a mezőtúri birsalmából, a kisújszállási vadrizsből, a homoktövisből, az aszalt szilvából vagy éppen a csipkebogyóból, tehát a térségre jellemző hozzávalókból sütött különleges édességeket.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában