Kötetbemutató

2024.04.04. 10:00

Felesége írt könyvet a köztiszteletben álló jászberényi orvos emlékére

A köztiszteletben álló dr. Suba György főorvos krisztusi lélekkel gyógyította betegeit negyven éven át Jászberényben. Most könyvet írtak emlékére, tiszteletére.

Illés Anita

Nagy érdeklődés mellett mutatták be dr. Suba Györgyné Kocsis Julianna népművelő, helytörténeti kutató „Subadoktor” című könyvét a minap Jászberényben, a polgármesteri hivatal házasságkötő termében. 

dr. Suba Györgyné Kocsis Julianna
Dr. Suba Györgyné Kocsis Julianna legújabb könyvében férje életútját írta meg, mely segítette őt a gyászfeldolgozásban
Fotó: Pesti József 

Ahogy fogalmazott, munkája egyszerre hiteles dokumentumokkal alátámasztott kortörténet, személyes emlékekkel megtűzdelt családtörténet, melynek középpontjában férje, a rokonok, barátok szeretett Gyurija, egykori pácienseinek kedves doktor bácsija, kollégáinak példaképe, dr. Suba György (1928-2023) főorvos, Jászberény díszpolgára áll. Négy évtizeden át üzemorvosként és háziorvosként szolgálta a városban élőket, dolgozókat, a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége jászberényi csoportjának alapítója és elnöke volt.

Szántó József címzetes apát, főesperes, plébános ezt írta róla a kötet előszavában: 

A könyv főszereplője jól tudta és igazi krisztusi lélekkel tanúsította messze világító fáklyaként, hogy a szenvedéssel, kereszthordozással átszőtt emberi sors nem más mint fölkészülés az örök életre. Orvosként az evangéliumban leírt gyógyító Jézus lelkületével végezte szolgálatát. A betegséggel küzdő emberekben mindig a szenvedő Jézust szolgálta, mindig nagy szeretettel.

 Az eseményen elsőként Szabó Jánosné nyugdíjas könyvtárigazgató, a rendezvény háziasszonya köszöntötte a jelenlévőket, majd Budai Lóránt polgármester méltatta dr. Suba György életútját, munkásságát. Közreműködött Erdei Gábor szerkesztő, műsorvezető. 

A Jászapátiak Baráti Egyesülete és a Jász Helytörténeti Kör kiadásában megjelent 309 oldalas könyv a szerző átfogó és alapos kutatómunkájának eredménye. A hiteles történelmi dokumentumok és a Suba család iratanyagai mellett a köztiszteletben álló orvos családtagjai, barátai, volt munkatársai, egykori betegei is papírra vetették emlékeiket. A fotókkal gazdagított kötetet dr. Ócsai Antal főorvos ajánlotta az érdeklődők figyelmébe, felidézve dr. Suba György megpróbáltatásokkal teli életútját. A történelem vihara nem kímélte, 1950-ben előbb a kistarcsai, majd a recski munkatáborba internálták. Hitében bízva nem adta fel álmait, szabadulása után három évvel, 1956-ban folytathatta tanulmányait az orvosi egyetemen. 

Gyógyító munkájáról, családi életének alakulásáról, civil szerepvállalásáról és nyugdíjas éveiről is olvashatunk a tartalmas könyvben, melyet április 5-én, pénteken 15 órakor a Jászapátin, a városi könyvtárban is bemutatnak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában