Galériával

2024.04.16. 16:30

A gyermekvédelem legfontosabb kérdéseit vitatták meg a szolnoki tanácskozáson

A legifjabb korosztállyal foglalkozók gyűltek össze kedden az Aba-Novák Agóra Kulturális Központban. Gyermek- és ifjúságvédelmi felelősöknek szervezett szakmai napot szolnoki polgármesteri hivatal szociális és integrációs osztálya.

Kovács Berta

Gyermekvédelmi szakemberek, szociális- és köznevelési intézmények vezetői, munkatársai, nevelők, pedagógusok, mindazok, akik egyaránt fontos feladatot látnak el a gyermekvédelem terén, egy egész napos rendezvényen hallgathattak előadásokat az Aba-Novák Agóra Kulturális Központban. A különböző témák az alap- és szakellátás területeit egyaránt felölelték.

Szalay Ferenc, gyermekvédelem
Szalay Ferenc a Szolnoki Kistérség Többcélú Társulása elnökeként vett részt a rendezvényen
Fotó: Mészáros János

A rendezvényt Szalay Ferenc, a Szolnoki Kistérség Többcélú Társulása elnöke nyitotta meg.

Mint mondta, bár 2014-2015 között meg is szűnhetett volna, de úgy döntöttek, hogy a kistérségi működési formát tovább viszik, mivel rengeteg előnye volt, a polgármesterek, polgármesteri hivatalok szakemberei ilyen formában együtt próbálták megtalálni a legjobb megoldásokat a gyermekvédelem, idősellátás, hajléktalan ellátás területén. Csak Gyula, Békés és Szolnok tartott ki a kistérségi forma megőrzésénél. Azóta viszont kiderült, ez az együttműködési forma elengedhetetlen a mai világban.

A szakmai napon a gyermekeket helyezték a figyelem középpontjába. Ezzel kapcsolatban Szalay Ferenc megjegyezte: élete egy részében nagy rálátása volt a szolnoki gyermekvédelemre az ott dolgozó felesége révén. De saját élményeiből is felidézett egy olyat, mely jól mutatja, milyen nagy jelentőséggel bír egy jól működő gyermekvédelmi ellátás. Mint mesélte, egyszer egy újszászi rendezvényen nyakába ugrott egy kisállattenyésztő fiatalember, és kérdezte, emlékszik-e rá. Kiderült, tanárként a tanítványa volt, akik gyermekkorában egy istállóból kellett kimenteni és behozni a gyerekvédelembe. Ötödikesként még nem tudott írni-olvasni, úgy kellett felzárkóztatni, viszont nagy lelke volt. Azóta már öt gyermeket nevel.

Szalay Ferenc hangsúlyozta: azok a gyerekek, akik bekerülnek a gyermekvédelembe, semmivel sem rosszabbak a többinél, csak más körülmények között élnek és segíteni kell rajtuk. E segítségadás területén rengeteg jól felkészült szakember dolgozik térségünkben, családot biztosítanak a családjuk helyett, hiszen nekik ugyanúgy jár a törődés, a szeretet, esetleg a feddés, mint más gyermekeknek, nevelni kell őket. A velük való foglalkozás minőségétől függően állják majd meg helyüket az életben. Szerencsére sok pozitív tapasztalat van már e téren.

Szalay Ferenc hozzátette, a mai világban a pedofília kérdése is előtérbe került. Nagyon nem mindegy, kit engedünk a gyerekek közelébe, ki dolgozik velük, és mennyire ellenőrzik az ő tevékenységüket.

– Nagyon fontos a gyermekvédelem minden területe, a bentlakásos ága is, de az lenne a leglényegesebb, hogy a gyerekek nagy része maradjon otthon a családban és a szülő legyen annyira felkészült, hogy átérezze, a gyermekvállalás nem egy szórakozás, hanem nagyon komoly felelősség, melynek végén felkészült, értelmes fiatalt ember kell adni a társadalomnak – összegezte.

A szakmai előadásokon szó volt a jelzőrendszer működéséről, a szülői felügyeleti jogról, a gyámság intézményéről, de a szakellátásban élő, a sajátos nevelési igényű, a pszichés problémákkal küzdő gyermekekről és a velük való bánásmódról a köznevelési intézményekben. Beszéltek a gyermek- és ifjúságvédelmi felelősök tevékenységéről is, a műhelymunkák során pedig több jó gyakorlatot is megosztottak a kistérség terültéről.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában