Szoljon podcast

2024.04.03. 15:30

Összefogással valósulhatott meg a rákócziújfaluiak álma – galériával

A helyeik által „lila házként” ismert ingatlan helyén a mai kor igényeinek megfelelő, korszerű, akadálymentesített épületet adtak át szerdán Rákócziújfaluban. A beruházásra 60 millió forintot nyertek.

Pakainé Pusztai Nóra

A szociális alapszolgáltatásnak helyet adó egykori „lila ház” helyére új épületet építettek Rákócziújfaluban. A projekt lezárását követően hivatalos átadó ünnepséget tartottak szerdán.

lila ház, ünnepség
A helyeik által „lila házként” ismert ingatlan helyén a mai kor igényeinek megfelelő, korszerű, akadálymentesített épületet adtak át szerdán 
Fotó: Nagy Balázs

Varga József polgármester beszédében elmondta, ez egy történelmi pillanat a település életében.

Már nem lila színű az épület

– Ez egy olyan ház, ami azért lett egykor lila, mert ilyen színből volt elegendő. Alkotóháznak ez a szín talán nem annyira furcsa, ám közintézménynek annál inkább. A „lila házról” mindig az összefogás, a gondoskodás, a hit, a szeretet, a türelem és szolgálat, valamint a segítség jut eszembe – foglalta össze a ház történetét Varga József polgármester, visszatekintve egykori lakóik életére, kedvességére.

– A településen régen az emberek mindig összefogtak, mert úgy gondolták, együtt többre jutnak. Ezt gondoljuk ma mi is. Hallgatni kell az idősek tanácsára, ennek hozadéka a ma átadott épület – mondta.

Hatvanmillióból valósult meg

A nyertes pályázatról 2020-ban kaptak értesítést, a munka bontással kezdődött. A TOP programban 60 millió forintot nyertek a beruházásra.

A „lila ház” immár modern, kényelmes, megújuló energiát használó, minden célt kiszolgáló épület. Küllemében új, tartalmában és lelkületében a régi

– hangsúlyozta.

Radomszki Lászlóné, a Belügyminisztérium társadalmi felzárkózásért felelős helyettes államtitkára kiemelte Fülöp Attila államtitkár szavait: hiszünk a gondoskodáspolitikában, közösséget építünk, csak együtt!

– Két szó, de mily nagy üzenete van ezeknek. A közös gondolkodás eredménye a pályázat megvalósulása. A település fejlődése mindig fontos cél. Az intézmény a térség gyöngyszeme is lesz. Új, korszerű épületről beszélhetünk, ahol azért dolgoznak, hogy akik igénybe veszik a szolgáltatást, megfelelő és magas színvonalú ellátást kapjanak – foglalta össze.

A családsegítői is itt működik

Az épületben működik ezután a szociális étkeztetés, a házi segítségnyújtás, valamint a gyermekjóléti és családsegítő szolgáltatás, illetve a szenvedélybetegek közösségi ellátása.

Az utóbbi esztendőben a település szándékai találkoztak a magyar kormány szándékaival, ennél fogva számos fejlesztéssel gazdagodott Rákócziújfalu, melyek közül néhányat fel is sorolt dr. Kállai Mária országgyűlési képviselő.

– Összességében az elmúlt években 910 millió forint kerül Rákócziújfaluba, mind jól hasznosult – emelte ki.

Megáldották, majd felavatták

Holoveczné Sípos Erika, a Szolnoki Kistérség Többcélú Társulása Egyesített Szociális Intézménye igazgatója kiemelte: a „lila ház” szimbólum.

– Akadálymentes külseje jelképezi, hogy problémától, élethelyzettől függetlenül a település minden lakójának joga van egy méltó környezethez, ahol segítséget kap – fogalmazott.

Az ünnepség végén Kómár István atya megáldotta az épületet, majd a szalag átvágása utána rendezvény résztvevői bejárhatták a helyiségeket. A közösségi térben rajzokból kiállítást rendeztek be. Az óvodások és általános iskolások család témájú képeire szavazni is lehetett.

A podcast megtalálható a Szoljon.hu Youtube- és Spotify-csatornáján is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában