Zöldgazdaság

2024.04.05. 19:00

Konzultáció: zöld ügyekben is kíváncsi a jászságiak véleményére a kormány

A 13 kérdést tartalmazó kérdőívet április 15-ig lehet kitölteni – hangzott el a jászberényi sajtótájékoztatón.

Illés Anita

Közös ügyünk a zöldenergia címmel indított online konzultációt Magyarország kormánya. A 13 kérdést tartalmazó kérdőív április 15-ig tölthető ki. 

Magyarország Kormány, Zöld energia,konzultáció
Közös ügyünk a zöldenergia címmel tartott sajtótájékoztatót dr. György László kormánybiztos és Pócs János országgyűlési képviselő Jászberényben
Fotó: Pesti József

A részletekről dr. György László kormánybiztos és Pócs János országgyűlési képviselő tartott sajtótájékoztatót pénteken Jászberényben. 

– Büszkék lehetünk arra, hogy Magyarország a globális zöld energetikai fordulatnak nem követője, hanem éllovasa. Ez azért fontos, mert a zöldgazdaság üzleti lehetőség, mely a magyar családok millióinak jelent majd biztos, jól fizető munkahelyet az előttünk álló évtizedekben. Ugyanakkor a fenntartható, környezetbarát, egészséges és tiszta jövőnek is záloga – kezdte a gazdaságstratégiai feladatokban való szakmai közreműködésért felelős kormánybiztos. Kiemelte, hogy ez olyan gazdasági terület, amely 2020-ban 1300 milliárd dollárt, a magyar GDP hat és félszeresét tette ki, 2050-re pedig tovább növekedhet. György László emlékeztetett, hogy a magyar kormány 2020-ban hirdette meg a klíma- és természetvédelmi akciótervet, amelynek célja, hogy 2030-ra Magyarországon a villamos energia 90 százalékát szén-dioxid semlegesen állítsák elő. 

– Most ott tartunk, hogy a 2030-ra tervezett naperőmű kapacitások már 2024-ban rendelkezésre állnak – fűzte hozzá. A kormánybiztos a zöld energia tárolásával kapcsolatban elmondta, hogy Magyarország 2030-ra a negyedik legnagyobb zöldenergia-tároló kapacitással fog rendelkezni az Egyesült Államok, Kína és Németország után. Kitért a körforgásos gazdaság kialakítására, a zöld átállást segítő kormányzati programokra, melyek a vállalkozásokat és a családokat támogatják. Az online konzultációban erre vonatkozóan is szerepelnek kérdések.

Pócs János országgyűlési képviselő kiemelte: a Jászságban is több olyan projekt megvalósítása van folyamatban, amelyek a cégek, magánszemélyek zöld átállását támogatják, kompenzálva az energiaválság okozta terheket. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában